Hlavní obsah

Kazachstán - Slovensko 4:3 SNSESTŘIH: Slováci podlehli Kazachstánu a zkomplikovali si boj o čtvrtfinále

Aktualizováno

Hokejisté Kazachstánu porazili na mistrovství světa poprvé v historii Slovensko. V Rize zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech a po druhé výhře se přiblížili záchraně mezi elitou, zároveň se udrželi ve hře o postup do čtvrtfinále. Slováci si naopak po čtvrtém nezdaru zkomplikovali boj o účast v play off, s pěti body jsou v tabulce skupiny B pátí. Sedmý Kazachstán má čtyři body.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kazachstán - SlovenskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

O výhře Kazachstánu rozhodl v nájezdech Jevgenij Rymarev, který se střelecky prosadil i v zápase. Gól a dvě asistence si připsal kapitán Roman Starčenko. V dresu Slovenska nasbíral tři asistence kapitán Marek Hrivík.

Úvod utkání moc atraktivní hokej nenabídl, do dvou slibných šancí se dostali hráči Kazachstánu, brankáře Hlavaje ale nepřekonali. Slováci čekali na svou šanci a v 15. minutě se dočkali. Gólman Šutov neviděl střelu obránce Kocha od modré čáry a poprvé inkasoval.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Gólman Samuel Hlavaj ze Slovenska zasahuje v duelu s Kazachstánem

Do druhé části vstoupili Slováci velkým náporem, za minutu prověřili Šutova hned pětkrát, ale neskórovali a naopak sami v čase 21:03 kapitulovali podruhé. Po rychlém protiútoku se prosadil kapitán Starčenko.

A ze strany Kazachů to nebylo vše. Sice nevyužili přesilovou hru při vyloučení Tamášiho, ale v pokračujícím tlaku prostřelil Hlavaje obránce Orechov. Kritickou slovenskou čtyřminutovku zakončil gól Rymareva v početní výhodě.

Slováci se po chvilce oklepali a mohli snížit v přesilovkách, fauly Muchametova a Beketajeva však potrestat nedokázali. Neujala se ani Regendova nebezpečná střela ve 39. minutě.

Další neúspěšnou početní výhodu Slovensko odehrálo ve třetí třetině, Šutov při Danijarově trestu předvedl několik výborných zákroků. Ve 49. minutě se ale podařilo po rychlém protiútoku a úspěšném zakončení Pánika snížit. V 53. minutě mohl uklidnit Kazachy Starčenko, Hlavaj si ale s jeho pokusem po přečíslení dva na jednoho poradil.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Hokejisté Kazachstánu se radují z trefy do slovenské sítě.

Slováci se tlačili za vyrovnáním a v 57. minutě uspěli, když se přesnou střelou přes obránce prezentoval Regenda. Zápas dospěl do prodloužení, ve kterém měly oba týmy velké šance. Dvakrát mohl rozhodnout Rymarev a na slovenské straně Tamáši. Vítěze ale určily až samostatné nájezdy.

Nájezdy zcela ovládli Kazaši. Hlavaje postupně překonali Savickij, Rymarev, Muratov a Michajlis. Šutova, který si v utkání připsal 48 úspěšných zákroků, pokořil jen Hudáček.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.
Mistrovství světa v hokeji
Skupina B (Riga)
Kazachstán - Slovensko 4:3 po sam. nájezdech
Branky a nahrávky: 22. Starčenko (Rymarev, S. Danijar), 25. Orechov (N. Michajlis, Starčenko), 26. Rymarev (N. Michajlis, Starčenko), rozhodující nájezd Rymarev - 15. P. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, P. Koch), 57. Regenda (Hrivík, Ivan). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), Bloski - Wyonzek (oba Kan.), Davis (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 3670.
Kazachstán: Šutov - S. Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butěnko, Dichanbek, Koroljov, Gajtamirov - Starčenko, Šestakov, Rymarev - N. Michajlis, Grenc, Savickij - Muratov, Muchametov, Omirbekov - Kajyržan, Mangisbajev, Rachmanov. Trenér: Mambetalijev.
Slovensko: Hlavaj - P. Koch, Nemec, Kňažko, Ivan, Jánošík, Rosandič, Gajdoš - L. Hudáček, Hrivík, Pánik - Kelemen, M. Sukeľ, Kudrna - Lantoši, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lunter - Chromiak. Trenér: Ramsay.

Reklama