Hlavní obsah

Rakousko - Maďarsko 4:3 SNSESTŘIH: Je rozhodnuto. Rakousko vydřelo záchranu v rozstřelu

Aktualizováno

Hokejisté Rakouska porazili ve svém posledním zápase na mistrovství světa v Tampere Maďarsko 4:3 po samostatných nájezdech a udrželi se mezi elitou. Maďarsko po roce sestupuje. Závěrečný duel skupiny A pro oba týmy rozhodl útočník Manuel Ganahl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Rakousko - MaďarskoVideo: Česká televize

 
Článek

Maďarsko vedlo na začátku druhé třetiny 3:1, poté co se podruhé trefil István Sofron. Rakušané ale dokázali ještě ve druhé části vyrovnat a poté byli úspěšnější v nájezdech. Stejně jako loni tak zvládli zápas o udržení. I loni proti Velké Británii prohrávali 1:3, ale nakonec vyhráli 5:3. Společně s Maďarskem sestupuje Slovinsko.

Úvod klíčového duelu pro oba týmy patřil i s ohledem na vyloučení Pozsgaiho Rakousku, ke vstřelení vedoucího gólu toho ale nevyužilo. Nejblíže otevření skóre byl Schneider.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

V 9. minutě se tak do vedení dostali Maďaři, když Erdély našel zpoza branky volného Sofroně, který překonal Starkbauma. Rakušané dokázali vyrovnat v druhé přesilovce, když se po samostatné akci prosadil Rossi. Jednadvacetiletý útočník převzal puk za vlastní brankou, projel celé hřiště a prostřelil Bálizse

Maďaři ale dokázali ještě v první části získat vedení zpět na svou stranu. Pomohla jim k tomu první využitá přesilová hra na šampionátu a úspěšná teč Sofroně. Na začátku druhé třetiny mohl opět srovnat Schneider, Bálizs byl však pozorný.

Ve 25. minutě přiblížil nováčka MS záchraně vydařenou střelou od modré čáry Horváth, jenže Rakušané se po chvilce z trochu nečekaného průběhu oklepali a podařilo se jim vyrovnat. Nejprve dokázal usměrnit za čáru puk vedle ležícího Bálizse Strong a v závěru druhé třetiny gólově oslavil jubilejní stý zápas v rakouské reprezentaci Haudum. Prosadil se v další přesilovce.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Maďar Istvan Sofron překonává rakouského gólmana Bernharda Starkbauma.

V závěrečné dvacetiminutovce byli střelecky aktivnější Rakušané, vytvořili si několik situací, čtvrtý gól ale nepřidali. Stejně na tom byli Maďaři. Na obou týmech bylo vidět, že hlavně nechtějí udělat hrubou chybu. Došlo tak na prodloužení. V nastavené pětiminutovce měli více ze hry Maďaři, rozhodnout mohl Sofron, třetí gól v zápase ale nepřidal.

Vítěze, respektive sestupující tým z MS, tak určily samostatné nájezdy. Zatímco Bálizse dokázali překonat Ganahl a Heinrich, Starkbaum si poradil se všemi čtyřmi pokusy Maďarů, kteří tak stejně jako v letech 2009 a 2016 okamžitě po svém postupu sestoupili.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Tampere):
Rakousko - Maďarsko 4:3 po sam. náj. (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Rossi, 27. Strong (P. Huber, Maier), 38. Haudum (Zwerger, Reinbacher), rozhodující nájezd Ganahl - 9. Sofron (Erdély, Bartalis), 20. Sofron (Sebök, Stipsicz), 25. M. Horváth (Papp, G. Nagy). Rozhodčí: Langin (Kan.), Sewell (Brit.) - Briganti (USA), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 3068.
Rakousko: Starkbaum - Nickl, B. Wolf, Zündel, Heinrich, Brunner, Reinbacher, Maier, Strong - M. Huber, Haudum, Wukovits - Thaler, Nissner, Raffl - Schneider, Rossi, Zwerger - P. Huber, Achermann, Ganahl. Trenér: Bader.
Maďarsko: Bálizs - Fejes, Stipsicz, Hadobás, Szabó, M. Horváth, Kiss, Garát, Pozsgai - Galló, Hári, Sebök - Sofron, Bartalis, Erdély - Terbócs, Papp, G. Nagy - Vincze, Németh, Csányi. Trenér: Constantine.

Reklama