Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:1Hokejistky po bleskovém obratu našly cestu do semifinále MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádná pomsta Suomi se neodehrála. České hokejistky si stejně jako loni poradily ve čtvrtfinále mistrovství světa s Finskem, které v kanadském Bramptonu porazily 2:1 po úžasném obratu díky gólům Natálie Mlýnkové a Kateřiny Mrázové v rozpětí 49 vteřin druhé třetiny. Zaskvěla se i gólmanka Blanka Škodová, která předvedla 41 úspěšných zákroků. Češky si o postup do finále zahrají v sobotu proti USA.

Hokejistky vyrůstají v klučičích týmech. Je to správně? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Obhájkyně bronzu začaly boj o postup odvážně, dokázaly eliminovat bruslařské přednosti soupeřek a už ve 4. minutě se dostala do slibné šance Mlýnková, jenže tváří v tvář Keisalaové neuspěla. V přesilovce pak měla tutovku Pejzlová, ale skóre se neměnilo. Ani když Šapovalivová nedotáhla svůj blafák.

Svěřenkyně trenérky Carly MacLeodové prošly výkonnostně silnější základní skupinou A s bilancí dvou výher, dvou porážek a pěti získaných bodů a bylo znát, že jim toto premiérové účinkování dodalo sebedůvěru.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Česká gólmanka Blanka Škodová inkasuje.

Finky však dominovaly všem čtyřem zápasům v béčku a postupně dostávaly puk častěji pod kontrolu a produkovaly i víc střel. Tulusová potom našla před brankou volnou Vainikkaovou, která udělala rychlou kličku do bekhendu a zasunula kotouč mezi betony české brankářky.

Když pak při početní výhodě soupeřek volila Rakkolainenová pohotové zakončení, Škodová měla štěstí, že jí kotouč spíše jen trefil. Ve 26. minutě ale přišlo vyloučení Savolainenové za nedovolené bránění, český tým se usadil v útočném pásmu. Mlýnková si po dvou přihrávkách vybruslila od zadního mantinelu až na hranu brankoviště, odkud protlačila puk do finské sítě.

Než se soupeřky stihly vzpamatovat, Tejralová zavezla puk do útočného pásma a zpětnou přihrávkou našla na ideální střelecké parketě Mrázovou, která nádhernou ránou k tyči nedala finské brankářce šanci zasáhnout.

Ve třetí třetině se hrálo velmi často před českou brankou, k čemuž přispěla i tři oslabení. Finky si ale vylámaly zuby na Škodové, které doslova ukradla vyrovnávací gól Laitinenové. Štěstí přálo národnímu týmu, když Liikalaová trefila tyč.

Jak šel čas, Češky se čím dál více soustředily na obranu a vyrážely do brejků. Hymlárová ani Vanišová v nich ale neuspěly. Efekt však neměly ani dlouhá power play soupeřek, reprezentantky hrály maximálně obětavě i takticky ukázněně.

Česko tak postoupilo podruhé v historii do bojů o medaile a zajistilo si i pro příští MS start v elitní skupině A. Semifinále proti USA čeká reprezentantky v sobotu od 18:00.

Dočkáme se dalších medailí? Hokejisté i hokejistky mají před sebou světové šampionáty. Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Mistrovství světa hokejistek v Bramptonu (Kanada)
Čtvrtfinále:
Česko - Finsko 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Mlýnková (Křízová, Mrázová), 28. Mrázová (Tejralová, Čajanová) - 16. Vainikkaová (Tulusová, Laitinenová). Rozhodčí: Rapinová (USA), Lieffersová - Toddová (obě Kan.), Hammarová (Švéd.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 1034.
Sestava ČR: Škodová - Lásková, Pejšová, Čajanová, Tejralová, Trnková, Jandusíková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Vanišová, Pejzlová, Křízová - Neubauerová, Přibylová, Hymlárová - Plosová, Mills, Pištěková - Pátková. Trenérka: Carla MacLeodová.
Další čtvrtfinálové výsledky naleznete ZDE
Program semifinále - sobota 15. dubna:
18:00 USA - Česko
22:00 Kanada - Švýcarsko

Reklama