Hlavní obsah

Hokejové reprezentace Ruska a Běloruska si nezahrají mistrovství světa ani za rok v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejové reprezentace Ruska a Běloruska se nevrátí do turnajů Mezinárodní hokejové federace IIHF ani v příští sezoně. Ve středu o tom rozhodla Rada IIHF, a tak se ani jedna země neobjeví na mistrovství světa, které v roce 2024 pořádá Česko. Vedení federace to zdůvodnilo, že znovu začlenění obou států do turnajů ještě není bezpečné.

Foto: Yuri Kuzmin/KHL

Brankář Ivan Fedotov v dresu ruské hokejové reprezentace.

Článek

Hokejová federace vyloučila obě země z mezinárodních soutěží po jejich loňské invazi na Ukrajinu. Nezúčastnily se tak už loňského šampionátu ve Finsku, pro ten letošní se dokonce musel hledat náhradní pořadatel, protože původně byl turnaj přidělen ruskému Petrohradu. A sborná i běloruský výběr se nepředstaví ani za rok v Praze a Ostravě.

Ač IIHF v posledních týdnech a měsících volila hodně opatrnou rétoriku, tak ve středu rozhodla na její poměry celkem jasně a s předstihem. Byť v téměř pětiminutovém videu, ve kterém prezident IIHF Luc Tardif vysvětloval rozhodnutí, nepadlo ani slovo o válce či dění na Ukrajině. A poněkud alibisticky se zaklínal bezpečností účastníků.

„Požádali jsme o pomoc jednu profesionální společnost, aby nám pomohla analyzovat rizika a případné dopady znovu začlenění obou zemí do soutěží, a to s ohledem na bezpečnost. Byl to stejný proces, jako když jsme přesunuli šampionát z Minsku do Rigy (2021). A dostali jsme doporučení, že je příliš brzy znovu integrovat obě země. Bylo by to riskantní především v otázce bezpečnosti hráčů, členů realizačních týmů, organizátorů i fanoušků," uvedl Tardif.

Ten následně dodal, že se ke stejné otázce vrátí Rada IIHF zase za rok v březnu. A nebude rozhodovat jen o účasti na světových šampionátech ve všech kategoriích, ale také o tom, zda se Bělorusko může zapojit do olympijské kvalifikace pro hry v roce 2026.

Už loni v září IIHF rozhodla, že až tomu dá zelenou, mohou se obě země vrátit do elitní skupiny mistrovství světa. Místo získají na úkor národních týmů, které si vybojují postup z nižší divize.

Reklama

Související témata: