Hlavní obsah

Hrál proti "svým". Hymnu jsem ale nezpíval, nespletl jsem si ani střídačku, řekl nadšený Jalonen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před zápasem slyšel tóny finské hymny, uvědomil si, jak zvláštní zápas to pro něj je. "Ale samozřejmě jsem profík, a tak jsem nezpíval, ani jsem se nespletl a šel na správnou střídačku," říkal po čtvrtečním utkání s Finskem Kari Jalonen, finský kouč české reprezentace. Rozhovor se žurnalisty zahájil v Ostravě českým pozdravem a zároveň přiznal, že si rovněž nastudoval, o čem je česká hymmna.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kari Jalonen na lavičce národního týmu

Článek

Jak jste viděl zápas s olympijskými šampiony?

Byl to skvělý hokejový večer. Moc se mi líbila atmosféra v hale. Ale především jsem ve hře viděl hodně pozitiv. Byl to jednoznačně náš nejlepší zápas v přípravě před šampionátem. Jsem hrdý na hráče. Byli jsme rychlí, líbilo se mi, že i menší kluci vyhrávali souboje. To je hokej, jaký chceme hrát. Ano, jsme lehce zklamaní z prohraných nájezdů, ale to je vždy loterie.

Jak jste spokojený s hrou jednotlivých formací?

Líbily se mi všechny lajny. Hrály naplno, jak chceme. Finové mají půlku týmu složenou z olympijských vítězů a mají už skoro hotový tým pro Tampere. O to víc oceňuji náš výkon.

Neměl jste strach, jestli váš tým, který se ještě před šampionátem hodně promění, jim bude stačit?

To ne. Nebojím se nikoho a my si musíme věřit. Hráčům jsme dali informace, které se z 80 procent týkaly naší hry a jen 20 procent bylo o Finech.

Osmnáctiletého obránce Davida Jiříčka jste nasazoval do první přesilovkové formace. A on si vedl velmi sebevědomě, že?

Ano, to museli vidět všichni. Je zpět. Před startem kempu hrál poslední zápas v prosinci (kdy se zranil na juniorském mistrovství světa). Teď nastoupil ke čtyřem zápasům v přípravě a tenhle byl nejlepší. Je z obránců našim jediným pravákem a jsme rádi, že ho máme.

Sám jste řekl, že to byl nejlepší výkon týmu v přípravě. Narostla víra ve vlastní schopnosti všem hráčům, když sehráli vyrovnaný mač se silnými Finy?

Sebevědomí je v našem sportu velice důležité. Musíme ho pěstovat, pečovat o něj. Sebevědomí také souvisí s týmovým duchem a ten je teď velice dobrý. Jsem šťastný, že dobře pracujeme a věříme našemu systému. Když budeme hrát takto, máme šanci. Ano, jsem spokojený, ale musíme si to všechno ještě zanalyzovat. Jsme v přípravě, ve které se můžeme a především chceme pokaždé zlepšovat. A to je práce pro nás trenéry u videa, hráči dnes svou práci zvládli.

Reklama

Související témata: