Hlavní obsah

Česko - Rakousko 5:1Jasné vítězství při Jalonenově debutu řídili premiéroví střelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na úvod přípravy hladká výhra proti snadnému soupeři. Finský trenér Kari Jalonen prožil vítěznou premiéru na střídačce českého národního týmu. Radost mohl mít zejména z nováčků a mladších hráčů. Hned čtyři hokejisté totiž ve Znojmě vstřelili první reprezentační gól a Češi v přípravném zápase více než pět týdnů před mistrovstvím světa porazili Rakousko jednoznačně 5:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Kari Jalonen ve svém prvním zápase na české střídačce během přípravného utkání hokejové reprezentace před MS.

Článek
Fotogalerie

Jalonen dal prostor hned devíti nováčkům. Do hry nasazoval kompletní čtyři pětky, tedy všech osm obránců, a také třináctého útočníka Matěje Blümela. Při prvním střídání to vypadalo, že český tým bude pokračovat v hrozivých úvodních třetinách i pod novým koučem. Gólman Štěpán Lukeš si ale se šancemi soupeře poradil.

Dvaašedesátiletý kouč zůstával navenek úplně klidný, naopak zbytek české střídačky hýřil životem a hráči se navzájem povzbuzovali a hecovali. Po úvodních zmatcích v domácí defenzivě se obraz hry změnil. Na Rakušany platila rychlost mladíků, nechyběl ani dříve absentující tlak do branky. Dravým průnikem otevřel skóre díky šťastnému odrazu o soupeřící brusli Jiří Černoch.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace oslavují gól na 1:0 během přípravného utkání hokejové reprezentace před MS.

Ve 13. minutě se v národnímu týmu poprvé prosadil i další karlovarský útočník Jan Hladonik, který nejprve neproměnil únik, ale vzápětí se trefil z pravého kruhu. Vzápětí po pěkné individuální akci napálil tyč Martin Lang, ale jen o půl minuty později z dalšího brejku skóroval rychlonohý Patrik Zdráhal. Po první části tak Češi vedli 3:0. „Hráli jsme výborně a nasadili jsme vysoké tempo. Úvod druhé části se nám moc nevydařil, ale poté jsme si pomohli dvěma slepenými góly," řekl v rozhovoru pro ČT sport trenér Jalonen.

Druhá třetina patřila debutantům a také tréninku českých přesilovek. Domácí využili až třetí početní výhodu. Zdráhal posunul puk na pravý kruh a dělovka Davida Ciencaly zapadla do bližšího horního rohu. Ve zbylých šesti přesilových hrách, které ze střídačky řídil asistent trenéra Martin Erat, se ale Češi neprosadili. Kombinace byly často velmi kostrbaté a chyběly překvapivé nahrávky.

Národní tým přesto mířil za jasným vítězstvím. Ani ne minutu po Ciencalově premiérově trefě se při svém debutu trefil i Petr Fridrich, který svůj dobrý výkon korunoval přesnou střelou z levého kruhu. „Mladíci hráli velmi dobře. Bylo vidět, jak se rvou o šanci," chválil čtyři premiérové střelce Jalonen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Petr Fridrich oslavuje gól na 5:0 během přípravného utkání hokejové reprezentace před MS.

Vstupy do třetin neměli Češi ideální. Rakousko zahrozilo v úvodních minutách každé z period, ale Lukeš vždy odolal. Nedosáhl až na střelu Nica Feldnera z mezikruží ve 48. minutě. Ve třetí části už neměli čeští reprezentanti takovou převahu. Ještě si vytvořili nějaké příležitosti, znovu už ale neskórovali. „Kontrolovali jsme vysoké vedení. Celkově jsme ale předvedli dobrý týmový výkon, výborně jsme bruslili. Potěšilo mě, jak tým pracoval a plnil pokyny," oceňoval finský kouč pro televizní kamery.

S premiérou tak mohl být Jalonen spokojen. Odveta proti stejnému soupeři čeká národní tým už v pátek. Hrát se bude znovu od 17:30, tentokrát ale v rakouském Linci.

Utkání Euro Hockey Challenge ve Znojmě:
ČR - Rakousko 5:1 (3:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Černoch (Fridrich), 13. Hladonik (Navrátil), 15. P. Zdráhal, 31. Cienciala (P. Zdráhal), 32. Fridrich (Černoch) - 48. Feldner (Haudum, Unterweger). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Hlavatý, Rampír. Vyloučení: 0:7. Využití: 1:0. Diváci: 4200.
Sestavy:
ČR: Š. Lukeš - Ščotka, Jordán, Demel, Kaňák, Krejčík, Budík, Bartejs, Kučeřík - Cienciala, P. Holík, Flek - O. Beránek, Černoch, Fridrich - P. Zdráhal, Kodýtek, M. Lang - Bambula, Hladonik, Navrátil - Blümel. Trenéři: K. Jalonen, Zábranský a M. Erat.
Rakousko: Madlener - Lindner, Unterweger, Jakubitzka, Kirchschläger, Schnetzer, Kragl, Steffler, Kernberger - Feldner, Haudum, Ganahl - Macierzynski, Van Ee, Bär - Preiser, Obersteiner, Kraus - Pöschmann, Bretschneider, Antonitsch. Trenéři: Bader, Del Curto, Latusa a Lukas.

Reklama