Hlavní obsah

Kritický Růžička: Náš hokej se mi nelíbí, není to koukatelné! Taková pasivita našim útočníkům nesedí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Já když se denně holím, tak krvácím,“ říkal Josef Kemr coby student Plha v legendárním filmu Marečku, podejte mi pero! Při sledování výkonů českého týmu na světovém šampionátu zase krvácí srdce bývalého trenéra hokejového nároďáku Vladimíra Růžičky. Osmapadesátiletý kouč, který reprezentaci dovedl ke dvěma titulům mistrů světa, trpí při pohledu na mimořádně defenzivní pojetí hry svěřenců Fina Kariho Jalonena.

Foto: www.skkadan.cz, Dalibor Kachlík

Vladimír Růžička.

Článek

Co vám vadí nejvíce?

Hrajeme defenzivně, až hrozně moc bráníme. A nejsem si vůbec jistý, jestli našemu týmu; hlavně útočníkům; tenhle vyloženě defenzivní hokej vyhovuje. Máme kreativní a velmi šikovné útočníky, jenže vůbec nedostávají povel k aktivnímu napadání. Samozřejmě se zajištěnou obranou, se zajištěným středním pásmem; to je jasné.

Místo toho spíš jen vyčkáváme...

Necháváme soupeře hrát, jsme zatažení do obrany a čekáme. Připadá mi, že když má soupeř puk, my se pořád jenom stahujeme. Nechodíme po jejich obráncích, abychom je donutili k chybám. Kdyby tomu tak bylo, naši útočníci by vždycky někde puk vyšťouchli a dostali by tím soupeře pod tlak. Na můj vkus hrajeme hodně vestoje.

Co říkají experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRA před čtvrtfinále s Německem?Video: SPORT.CZ

Není to záměr, když kouč Kari Jalonen vyznává takovou defenzivní taktiku?

Můžu hrát defenzivněji, ale musím víc bruslit. Mně se zdá, že hodně stojíme a jsme pasivní. Hlavně v obranném pásmu jsou pasáže, kdy jen stojíme v určitých pozicích a nesnažíme se protivníka dostat na mantinely a tam ho dohrávat a puky mu odebírat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Když vás tak poslouchám, hra české reprezentace se vám prostě nelíbí.

Ne. Nelíbí. Není to moc koukatelné. Je jasné, že na mistrovství světa je důležitý výsledek, aby se vyhrávalo. Na takovou hru se ale moc koukat nemusím. Můj názor je, že našim útočníkům taková pasivita nesedí.

Těžko asi předpokládat, že se zrovna ve čtvrtfinále styl hry bude měnit, ne?

Trenéři mají nějakou taktiku, které se budou držet. Jasně, třeba s tím nakonec sklidíme úspěch, ale mně prostě přijde, že nevidím ten náš hokej.

Kdo vyhraje hokejové mistrovství světa? Tipy v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

Jak těžkým soupeřem budou Němci?

Letošní šampionát je poznamenaný absencí Rusů, kteří jsou hokejovou velmocí. A podle toho i druhá skupina vypadala, když ji vyhrálo Švýcarsko, které ale hraje velmi dobře, před Německem. Sice nemají úplně super kvalitu, ale nemůžeme je podcenit. Na čtvrtfinále se určitě velice dobře připraví. Umějí kousat, a hlavně čtvrtfinále je o jednom zápase, není to série na čtyři výhry.

Dělal bych, že takové utkání nebylo a už se k němu nevracel. Hodnocení zápasu s Finy v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

V čem vidíte největší sílu Němců?

Hru mají postavenou na výborném brankáři Grubauerovi a dobré obraně. Když jsem viděl jejich poslední zápas se Švýcarskem, překvapilo mě, že hráli velice dobře a v určitých pasážích zápasu Švýcary dost přehrávali a byli lepší. Na druhou stranu je ale lepší hrát čtvrtfinále proti Německu než proti hokejové velmoci.

Německo? Jednoznačně nejhratelnější soupeř! Debata v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: SPORT.CZ

Z posledních pěti MS dokázali Češi přelézt čtvrtfinále jen jednou, před třemi roky pod koučem Říhou v Bratislavě. Jak byste vy mentálně chystal tým, aby se před čtvrtfinále nerozklepal myšlenkami na případný další neúspěch?

Máme dost zkušených a vyhraných hráčů. Máme Pastu, který hraje parádně, má obdivuhodnou střelu a ze čtyř šancí dá tři góly. Výbornou formu mají Roman Červenka s Davidem Krejčím. Prostě to máme hodně postavené na jedné lajně a výborném gólmanovi. Myslím, že čtvrtfinále zvládneme.

Tipnete si přesný výsledek?

Vyhrajeme 4:1, nebo 5:1.

Reklama