Hlavní obsah

Letitý hokejový rekord padl. Jeho nový držitel plánuje zabojovat o medaile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činí historické zápasy. Osmatřicetiletý švýcarský hokejový útočník Andres Ambühl hraje už posedmnácté na mistrovství světa, což je unikát. Stejně jako jeho 120 zápasů na šampionátech. Rekordní zápis německého obránce Kiesslinga, jenž v letech 1976 až 1991 odehrál 119 utkání, překonal už v sobotu proti Kanadě.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Švýcar Andres Ambühl byl před zápasem s Kanadou oceněn, nastoupil jako rekordman ke 120. utkání na svém 17. MS.

Článek

Jubilejní start ozdobil skalpem reprezentace kolébky hokeje. Navíc v Helsinkách dostal z rukou prezidenta Mezinárodní hokejové federace Luca Tardifa dres právě s číslem 120 jako nový rekordman MS. „Byl jsem nezvykle dojatý. Většinou se ceremoniály před zápasem nekonají, ale tohle byl opravdu výjimečný moment, který jsem si užil," vyprávěl Ambühl. „Měl jsem i za něj husí kůži. Když jsem byl malý, vzhlížel jsem k němu a teď hrajeme spolu, což mi přijde neuvěřitelné," prohlásil o spoluhráči útočník Timo Meier.

Ambühl na mistrovství světa debutoval v roce 2004. Od té doby vynechal jediný šampionát před čtyřmi roky v Dánsku, kde chyběl kvůli zranění. Přišel kvůli tomu o dosud poslední švýcarskou medaili. „Už teď je ale hrající legendou. Mít ho v sestavě je taková jistota, že hokejový svět je ještě v pořádku," prohlásil o čtrnáct let mladší kapitán Švýcarů Nico Hischier, který se stal jako první zástupce své země v roce 2017 jedničkou draftu NHL díky výběru New Jersey.

Ambühl hrál i na pěti zimních olympiádách, čímž se ale mohou pochlubit třeba i Roman Červenka nebo Jaromír Jágr. „Na začátku každé sezony je mým cílem zahrát si na mistrovství světa. Jsem rád, že se mi pravidelně daří se do nominace dostávat," prohlásil Ambühl, který strávil většinu kariéry v Davosu. Pouze sezonu 2009/10 odehrál po podpisu smlouvy v NHL s NY Rangers na farmě v Hartfordu. Po roce se ale vrátil zpátky do rodné země, kde nejprve oblékal dres Curychu a v mateřském klubu opět hraje nepřetržitě od sezony 2013/14.

Ambühl by měl v neděli večer proti Francii odehrát své už 121. utkání a letos ještě minimálně dva zápasy přidá. Raději by se ale představil ještě minimálně čtyřikrát, což by znamenalo zapojení Švýcarů do bojů o medaile v Tampere. „Je to jen číslo, ale až skončím kariéru, tak si budu toho extrémně vysokého počtu vážit. Krásných zážitků ze šampionátu mám spoustu, nejsilnější asi před devíti lety ze stříbra ve Stockholmu," vyprávěl.

„Od té doby jsme vycítili šanci konkurovat nejlepším týmům, což ještě na začátku mé hokejové dráhy bylo nemožné. Hokej se v posledních letech ve Švýcarsku hodně změnil, přiblížil se absolutní světové špičce. Teď už přijíždíme s medailovými plány a kdyby se povedlo letošní turnaj vyhrát, překonalo by to všechno," prohlásil Ambühl, hráč jediného dosud neporaženého celku na turnaji.

Reklama

Související témata: