Hlavní obsah

Maďaři příští hokejové MS místo Petrohradu nevezmou. Orbánovi má vadit absence Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen krátce poté, co si na začátku května hokejisté Maďarska a Slovinska zajistili postup do elitní skupiny mistrovství světa pro příští rok, projevily obě země zájem pořádat světový šampionát 2023 místo Ruska, kterému ho Mezinárodní hokejová federace (IIHF) kvůli vojenské invazi na Ukrajinu odebrala. Nyní však Maďaři couvnuli. MS u nich nebude!

Foto: Profimedia.cz

Budapešťská hala MVM Dome zápasy hokejového MS v roce 2023 hostit nebude.

Článek

Informovala o tom rakouská tisková agentura APA, se stejnou zvěstí přišel i kanadský novinář Gord Miller s TSN, toho času pobývající v Helsinkách na světovém šampionátu.

Maďarský hokejový svaz se tak rozhodl údajně proto, že necítil podporu tamní vlády vedené premiérem Viktorem Orbánem.

„Jde o nepotvrzenou zprávu, zdroje tady v Helsinkách ale říkají, že maďarská vláda stáhla svou podporu pro nabídku (spolupořádat MS 2023), když se objevily zprávy, že Rusku a Bělorusku bude nejspíš znovu zapovězeno účastnit se MS 2023. Maďarská vláda má silné vazby na Rusko," uvedl Miller na svém Twitteru.

Zatímco Maďarsko ještě nikdy MS nejvyšší kategorie nepořádalo, v Lublani se šampionát konal v roce 1966. A vypadá to, že nic se na tom nyní měnit nebude.

O náhradním pořadateli MS, které se příští rok uskuteční od 5. do 21. května, se má rozhodnout koncem tohoto týdne na kongresu IIHF v Tampere, hlavním dějišti právě probíhajícího šampionátu.

Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví, že vybráno bude znovu Tampere a k němu Riga, v níž se MS konalo loni. Obě země už dříve připustily zájem nahradit ruský Petrohrad.

Teoreticky se nabízelo i Česko, které má hostit MS 2024. Dosluhující prezident Českého hokeje Tomáš Král ale pro sport.cz uvedl, že taková varianta není moc reálná.

„Osobně považuji pořadatelství šampionátu již v roce 2023 za nepříliš reálné a myslím, že by bylo v takovém případě velmi obtížné ho připravit tak, aby byl podobně úspěšný jako v roce 2015," připomněl Král předešlé domácí MS, které navštívilo na 64 zápasech 741 690 diváků, což je historicky největší návštěva na mistrovství světa v hokeji. Šampionát 2015 rovněž překonal rekord v průměrné návštěvnosti na zápas, který činí 11 589 diváků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články