Hlavní obsah

Moc si přeju, aby se Poláci udrželi, říká rodák z Gdaňsku, německý útočník Stachowiak

Kdyby jej před devíti lety okolnosti nepřiměly přijmout nabídku německého hokejového svazu, velmi pravděpodobně by útočník Wojciech Stachowiak v sobotním odpoledním zápase Německa proti Polsku (od 16.20 hodin) na světovém šampionátu v Ostravě na sobě měl dres s polskou orlicí. Místo toho bude usilovat o porážku své rodné země, která by Německo výrazně přiblížila ke čtvrtfinále.

Sestřih utkání Německo – KazachstánVideo: Česká televize

 
Článek

„Moc se na utkání s Polskem těším. Bude to pro mě hodně emotivní,“ přiznává 24letý útočník německé reprezentace, jenž se v roce 1999 narodil v polském přístavním městě Gdaňsk.

Jako malý kluk se věnoval krasobruslení, později hrál hokej za Stoczniowiec Gdaňsk. Zlom výhradně směrem k zimnímu sportu s pukem a hokejkou přišel v jedenácti letech na turnaji v České republice. „Ten turnaj se nám povedl a dostal jsem nabídku, zda bych nechtěl hrát v Česku. Zároveň jsem se dostal do kontaktu s týmem z německého města Weisswasser, kde už pár Poláků hrálo. Jsem rád, že jsem udělal tento krok, protože to přispělo k tomu, kým jsem dnes,“ popisuje Stachowiak.

V tu dobu jej vůbec nenapadlo, že by jednou mohl Německo i reprezentovat, ještě v patnácti letech hrál za rodnou zemi. „Ale stalo se pár věcí, které mi zabránily hrát za polský národní tým. Dostal jsem šanci v německé reprezentaci a už to tak zůstalo,“ říká Stachowiak.

Útočník bundesligového Ingolstadtu není v německém týmu nováčkem. Mistrovství světa si zahrál už v loňském roce a dvěma góly a čtyřmi nahrávkami přispěl k šokujícím stříbrným medailím Německa. A také letos v Ostravě prožívá povedený šampionát. Němci vyhráli tři z pěti zápasů (Slovensko 6:4, USA 1:6, Švédsko 1:6, Lotyšsko 8:1, Kazachstán 8:2) a v průměru nakládají soupeřům skoro pět gólů na zápas.

„Loni jsme všechny překvapili, tento rok už ale překvapením pro nikoho nebudeme. Už se s námi počítá. Dva zápasy nám nevyšly, ale proti Lotyšsku jsme ukázali, že umíme vyhrávat a že zase můžeme hrát o medaile. Oproti zápasům s USA a se Švédskem jsme se zlepšili v defenzivě,“ řekl Stachowiak, jenž má na kontě už pět asistencí.

Sestřih zápasu Německo – LotyšskoVideo: Česká televize

Bodově se probudil především poté, co jej trenér Harold Kreis spojil v utkání s Lotyšskem do jednoho útoku s Johnem-Jasonem Peterkou a Lukasem Reichlem. Ze zápasu proti Kazachstánu (8:2) si díky novým parťákům Stachowiak odnesl čtyři gólové nahrávky.

„Je mezi námi dobrá chemie a hraje se mi s nimi skvěle. Každý z nás nechá na ledě sto padesát procent a je jedno, proti jakému soupeři stojíme. To se mi na našem týmu líbí,“ řekl.

V předposledním utkání základní skupiny se Stachowiak poprvé na světovém šampionátu postaví proti Polsku (od 16.20 hodin), které se mezi světovou elitu vrátilo po dvaadvaceti letech. „Moc si přeju, aby se Poláci udrželi,“ vyslovil se Stachowiak.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.