Hlavní obsah

MS V HOKEJI: Šok pro Spojené státy. Kanadu vyzve ve finále Německo

Aktualizováno

Hokejový světový šampionát v Tampere zná své finalisty. V prvním semifinálovém zápase se jimi stali hokejisté Kanady, kteří po boji porazili s nadšením hrající Lotyšsko 4:2. Soupeřem kolébce hokeje bude velké překvapení turnaje tým Německa, který po prodloužení porazil dosavadního suveréna Spojené státy 4:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Kanada - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Hokejisté Lotyšska se s Kanadou potkali již v základní skupině, kde hráči Javorového listu jasně dominovali a vyhráli 6:0. V semifinálové bitvě se ale ve finském Tampere odehrával úplně jiný příběh.

Čtvrtfináloví přemožitelé Švédska šli v 9. minutě díky brance devatenáctiletého Locmelise do vedení, které drželi až do 36. minuty, kdy vyrovnal pro rychlé akci favorita Blais.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Závar před lotyšskou brankou gólem neskončil

Radost Kanaďanů však vydržela jen něco málo přes minutu, kdy Balcers znovu rozdováděl lotyšské fanoušky na tribunách a zajistil outsiderovi šokující vedení po dvou třetinách 2:1.

Zámořský tým ale skóre v závěrečné třetině otočil. Už po 45 sekundách srovnal skóre Quinn, v 49. minutě pak po parádní individuální akci poprvé poslal Kanadu do vedení Fantilli. V závěru utkání zkusili Lotyši power play, do prázdné brány však uzavřel skóre 43 sekund před koncem Laugton.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Kristaps Roberts Zile a Cody Glass v souboji o puk

Historický úspěch Německa

O tom, že suverénní jízda Spojených států světovým šampionátem nebyla náhodná, se hokejisté Německa přesvědčili už v prvních čtyřech minutách, když po brankách Tucha a Grimaldiho rychle prohrávali 0:2. Čtvrtfinálový přemožitel Švýcarska se však z těžkých úderů rychle oklepal a ještě do konce úvodní dvacetiminutovky se Tiffels a Szuber postarali o to, že na ukazateli skóre svítil nerozhodný stav 2:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS USA - NěmeckoVideo: Česká televize

Zámořský tým potřetí rozvlnil za Niederbergerem síť v 25. minutě, když se prosadil znovu Grimaldi, jeho branka ale nebyla po shlédnutí videa rozhodčími uznána. Už o čtyři minuty později však favorit šel do vedení po trefě Eyssimonta.

Ani to však Spojeným státům nestačilo. Němci v závěrečném tlaku díky Noebelsovi 83 sekund před koncem vyrovnali a poslali utkání do prodloužení. V něm rozhodl o šokujícím postupu outsidera parádní ranou Tiffels a zajistil Německu historickou účast ve finále světového šampionátu.

Mistrovství světa v hokeji 2023 - semifinále
Kanada - Lotyšsko 4:2
Branky: 36. Blais, 41. Quinn, 49. Fantilli, 60l Laugton - 9. Locmelis, 37. Balcers
USA - Německo 3:4 po prodl.
Branky: 2. Tuch, 4. Grimaldi, 39. Eyssimont - 13. Tiffels, 16. Szuber, 59. Noebels, 68. Tiffles

Reklama

Související témata: