Hlavní obsah

Musíme být na Pastrňáka a spol. dobře připravení. Před Dostála pošleme hodně těl, hrozí švédská hvězda

Poslední utkání, které na letošním mistrovství světa nabídla hala v Ostravě, bylo 68. vzájemné střetnutí hokejistů Švédska a Finska. Na gól se čekalo dlouho, až do 46. minuty, než se trefil Rassmus Dahlin. Jako omluvu za trpělivost dostali fandové extra čas, který v čase 65:54 ukončil Joel Eriksson Ek a poslal po výsledku 2:1 na turnaji neporažené Švédsko do semifinále proti Čechům (v sobotu od 14.20 hodin).

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

 
Článek

Pro finský tým, který naposledy vedl 61letý trenér Jukka Jalonen, šampionát ve čtvrtfinále skončil. „Prohráli jsme prvním gólem, který jsme tady dostali v oslabení. Měli jsme opravdu skvělý tým a jsem hrdý na to, jak jsme to dnes zvládli. Zároveň ale taková porážka hodně bolí. Ale i to je hokej,“ říkal finský kapitán Olli Määttä.

Švédové na svého soupeře tlačili od úvodního buly a výrazně Finy přestříleli (35:20). Skvělou práci ale odváděla finská defenziva v čele s gólmanem Emilem Larmim. Ten po rozhodující brance vzteky rozlámal o branku svou hůl.

„Byl fenomenální,“ řekl na adresu brankáře Växjö švédský kapitán Victor Hedman. „Proti Švédsku odchytal hodně dobrých zápasů, takže jsme věděli, že máme před sebou těžký úkol, ale nakonec jsme to zvládli a nyní se připravujeme na další,“ pokračoval obránce Tampy Bay.

Šestřih utkání Švédsko - FinskoVideo: Česká televize

Severské derby na mistrovství světa nebo olympijských hrách dospělo až do prodloužení popáté v řadě. „Byl to zábavný a zase těsný zápas. Padlo málo gólů, ale myslím, že jsme většinu zápasu kontrolovali hru. Jen jsme nedokázali skórovat a odskočit. Finové umí být v defenzivně výborní, jsou hodně důrazní, ve středním pásmu vás neustále napadají, byl to těžký zápas. Týmově jsme to ale zvládli,“ říkal Isac Lundeström, autor nahrávky na úvodní branku utkání.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Švédové zakončili svůj pobyt v Ostravě sedmým vítězstvím. Nyní se postěhují do Prahy, kde se postaví českému týmu, jenž prošel do semifinále po těsném vítězství 1:0 nad Spojenými státy. „Čeká nás další zábavný zápas před plným stadionem. Bude to fajn, těšíme se. Mají hodně dobrých hráčů, potřebujeme být na Pastrňáka a spol připravení. Víme, proti komu budeme hrát,“ říkal před odjezdem z Ostravy 24letý centr Anaheimu Ducks.

Živě z dějiště hokejového mistrovství světa - 24. 5. 2024Video: Sport.cz

Z české sestavy se tak pochopitelně nejvíce těší na klubového parťáka gólmana Lukáše Dostála, který si proti USA připsal druhou nulu na mistrovství světa. „Je vynikající! Poslední rok měl výborný, a i tady ukazuje, že je to výborný brankář. Budeme muset před něho dostat hodně těl. Není až tak vysoký, takže musíme dobře clonit v brankovišti, dělat tam rozruch a posílat na něj hodně puků,“ netajil plány pro sobotní semifinále Lundeström.

Postoupí čeští hokejisté přes Švédsko do finále MS?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 28595 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Nejnovější články

Volejbal

Švédsko - Česko 3:2

Finálová porážka po pětisetové bitvě. Stříbro českých volejbalistek ale stačí k exotické cestě na Filipíny
NačítámNačíst další články