Hlavní obsah

Netušil jsem, že mám tak slavného kolegu, říká britský gólman

Aktualizováno

Byl gólmanskou jedničkou hokejistů Belfastu. Když při svém zranění získal na pár týdnů jako parťáka fotbalovou ikonu Petra Čecha, tak britský reprezentační brankář Jackson Whistle ani netušil, kam až sahá popularita českého spoluhráče, jenž na ostrovech chytal Premier League za Chelsea i Arsenal.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Britský gólman Jackson Whistle v zápase proti Dánsku.

Článek

Pro rodilého Kanaďana zůstávalo fotbalové dění trošku mimo jeho spektrum pozornosti. „Než k nám přišel, tak jsem nevěděl, že je v Británii tak známý, ale všude, kam šel, tam ho někdo zastavoval. Tady v Česku mi pak naplno došlo, jak je slavný. Zůstali jsme v kontaktu, přijel se na nás podívat i v play off, je to super kluk,“ uvedl pro ČTK Whistle o Čechovi, který si po konci fotbalové kariéry začal plnit sen chytat v hokejové brance.

Loni v listopadu nastoupil Petr Čech dokonce v nejvyšší britské hokejové lize. Za obhájce titulu Belfast Giants, kam při Whistleově zranění přišel na výpomoc z druholigového Oxford City Star, odchytal v závěru utkání s Glasgow Clan necelých pět minut.

Vítěz fotbalové Ligy mistrů s Chelsea z roku 2012 začal na střídačce jako náhradník, ale za stavu 5:1 si jej vyžádali fanoušci do branky na závěr zápasu. „Nebylo to od něj vůbec špatné. Je opravdu velký, dobře sleduje puk. Všichni mohli vidět, jak dobrý by mohl být hokejista, kdyby si nevybral jiný sport. Mluvili jsme spolu hodně o mentální stránce, kterou má dobře zvládnutou z fotbalu,“ vracel se britský gólman v rozhovoru pro ČTK k Čechově unikátnímu vystoupení.

Sestřih zápasu Velká Británie - DánskoVideo: Česká televize

Výjimečným zážitkem pro Whistlea jsou zápasy šampionátu v Praze. „Atmosféra v aréně je neuvěřitelná. Těším se na sobotní zápas s domácí reprezentací, bude vyprodáno,“ podotkl. Britové ale zůstávají po čtyřech duelech bez bodu, aby se po roce opět nevraceli do divize IA, budou mít po duelu s Českem ještě možnost odstranit nulu na svém kontě v tabulce proti Norsku a Rakousku.

„Celý šampionát se mezi absolutní elitou učíme. Musíme jít dál, snažit se každým dnem zlepšovat,“ dodal Whistle, jenž se spoluhráči poznával Prahu i díky útočníkovi Liamu Kirkovi, který hrál v extraligovém Litvínově. „Měli jsme možnost projít si tohle úžasné město, viděli jsme nějaké památky a moc se nám tu líbí,“ prohlásil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.