Hlavní obsah

Odhodlaný Pastrňák: Když podáme výkon, jakého jsme schopni, není tady moc lepších týmů

Aktualizováno

Na rozhovor po středečním tréninku dorazil v reprezentačním tričku, z něhož si však David Pastrňák udělal odstřihnutím rukávů tílko. „Hrozně se tady potíme, tak chci mít co nejmíň oblečení,“ vysvětloval s úsměvem na tváři 27letý útočník. A pak už rozebíral čtvrteční čtvrtfinále domácího MS proti USA.

Jsme hrozně pozitivní, zdůrazňuje David Pastrňák. Když podáme výkon, jakého jsme schopni, není tady moc lepších týmů!Video: Sport.cz

 
Článek

Když na vás jako soupeř vyšli Američané, vzpomněl jste si na dva roky starý obrat v Tampere v zápase o bronz?

Tenhle zápas mi okamžitě vyskočil do paměti, což je dobré pro psychiku.

A nepovedená čtvrtfinále s USA na MS v Moskvě 2016 i o dva roky později v Herningu, která jste rovněž zažil?

Ne, na to nemyslím! Jsme tady hrozně pozitivní a koukáme jenom dopředu. Myslíme jen pozitivně, negativní věci vymazáváme z hlavy.

Nějaké změny ve složení formací tam jsou, říká Tomáš Plekanec. Varování z předchozích čtvrtfinále? Je jiná situace, máme důvod si věřit!Video: Sport.cz

Na středečním tréninku s vámi a Zachou nastupoval v lajně Ondřej Palát místo Romana Červenky. Mohla by tahle spolupráce klapat?

Palič je výborný hokejista, má dva Stanley Cupy a spoustu zkušeností. Bude jednoduché s ním hrát. Už jsme spolu jednou nastoupili na Světovém poháru (2016), trošku se známe.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Co by mělo na Američany platit?

Mají dobrý tým s hodně ofenzivními beky. Amerika je vždycky silná, ale my musíme hrát ofenzivní hokej, protože oni v obraně hrát nechtějí. Je dobré pro sebevědomí, že se i za nepříznivého stavu dokážeme vrátit do zápasu. Proti Amíkům ale rozhodně nechceme dohánět skóre. Naopak chceme kontrolovat hru a vytvořit si náskok. Dát první gól, abychom do toho dostali fanoušky, i když to je tady celkem jednoduché.

Čeští hokejisté před dnešním tréninkem pózovali pro skupinovou fotku.Video: Sport.cz

Čerpáte z fanoušků ve vyprodané hale energii?

Stoprocentně. Hokej hraju, protože ho miluju. A na druhém místě samozřejmě pro fanoušky. Užívám si, že mám vůbec tu možnost hrát před tolika lidmi. To je sen každého malého kluka.

Zvlášť když je v hledišti i vaše maminka?

Za všechny maminky všech kluků máme obrovskou radost, že pro ně tady doma můžeme hrát. Spousta z nás má zahraniční angažmá a ony musí vždycky létat za námi, teď je to naopak. Maminky si to užívají a jsou na nás určitě pyšné.

Bude ve čtvrtfinále v O2 areně i vaše partnerka Rebecca s brzy roční dcerou Freyou Ivy?

Měli jsme ve Švédsku nějaké rodinné problémy, takže uvidíme, jestli to stihnou. Hlavně aby bylo všechno v pořádku.

Sestřih utkání Kanada–Česko.Video: Česká televize

Čtvrtfinále určuje, jestli bude MS povedené, nebo nikoli. Cítíte z týmu velké odhodlání?

Máme tady výbornou sestavu, spoustu šikovných kluků. Musíme se soustředit na sebe. Když podáme výkon, jakého jsme schopni, tak tady není moc lepších týmů, ve vší úctě a s respektem ke všem soupeřům. To bychom si měli uvědomit a nezapomínat na to.

Bude pro vás čtvrteční zápas jedním z nejhezčích a nejemotivnějších v národním dresu?

Nebudu nad tím takhle přemýšlet, ale asi jo. Zhodnotil bych to ale až po zápase, ne teď před ním.

Tlak, který přijde, si nepřipouštíte?

Na tlak jsem zvyklý, v Americe je o hodně větší. Snažím se žít přítomností. Jsem rád, že tady můžu být a pomoct klukům k vítězství. Koukám jen na nejbližší zápas. Dneska si po tréninku pořádně odpočinu, uvolním se a ve čtvrtek na to vlétneme.

„Pasta s Romanem Červenkou mi premiéru na MS ulehčili,“ říká Pavel Zacha. „Před čtvrtfinále je důležité, že jsme dokázali takhle stáhnout zápas.“Video: Sport.cz

Za Ameriku proti vám nastoupí i Brady Tkachuk, s jehož bráchou Matthewem jste se během play off s Floridou popral. Dá se ve čtvrtek očekávat něco podobného?

Ne, Brady je hlavně lepší hokejista. Šikovný a velký. V Americe hraje tvrdě, má ale i hodně hokejových dovedností. Ještě jsem ale neviděl, jak hraje tady na evropských hřištích.

Únava po náročném cestování už opadla?

Dneska už to bylo lepší. Do zápasu ještě máme přes 24 hodin, tak doufám, že se dobře vyspím a ještě i odpoledne v den utkání. Regenerace je důležitá, ale jsem v dobrých rukách, musím poděkovat našim doktorům. A hlavně Pavlu Kolářovi, který mě dal do kupy během jednoho dne.

Během zápasu s Kanadou jste zaujal zouváním bruslí při přestávkových rozhovorech…

Říká se, že vždycky chceš mít co nejmenší brusle, abys měl na ledě co největší kontrolu. Polovička týmu si o přestávce brusle sundává, akorát já se svlíkám skoro celý a na rozhovoru jsem musel mít dres a helmu. Takže to vypadalo srandovně. Tělo je v obrovském teple, snažíš se trošku vyvětrat.

Trable Davida Pastrňáka: „Mám strašně malé brusle a hrozně to bolí, proto ani nechci dávat rozhovory.“Video: Sport.cz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.