Hlavní obsah

Pan neprůstřelný. Finové proti Čechům mohou nasadit lídra brankářských statistik

Jasným lídrem mezi brankáři na hokejovém mistrovství světa je aktuálně Juho „Jussi“ Olkinuora. Na šampionátu dosud čelil 79 střelám, v síti skončila jen jedna z nich. Ve čtyřech utkáních vychytal hned tři nuly. Před úterním duelem proti Čechům tak bilance 31letého Fina budí velký respekt.

Tři nuly ve čtyřech zápasech. Diskuse o finském brankáři v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

 
Článek

Finové dosud na turnaji nastoupili bez Olkinuory jen dvakrát. S Harri Säterim v bráně porazili Lotyše 2:1 a prohráli se Švédskem 2:3 po samostatných nájezdech.

S Olkinuorou v sestavě inkasovali dosud jen jednou, a to minutu a 38 sekund před koncem klání s Američany, kdy jej připravil o neprůstřelnost parádičkou s holí mezi nohama Alex Galchenyuk.

Paráda Alexe Galchenyuka ze Spojených států.Video: ČT Sport, SPORT.CZ

„Neskutečně těží ze systému hry, který mají Finové pod kůží už několik let. Oni tu hru mají opravdu postavenou na perfektní defenzivě, samozřejmě podpořené i gólmanem," pozoruje redaktor Sport.cz Jan Škvor v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.

Finský brankář Jussi Olkinuora si tímto zákrokem pomohl ke třetí nule na šampionátu.Video: ČT sport, SPORT.CZ

Olkinuoru pro šampionát nevyvedlo z míry, že v březnu přišel o angažmá. V reakci na ruskou invazi na Ukrajině se totiž rozhodl opustit Metallurg Magnitogorsk a pro následující sezonu se dohodl se švýcarským Bielem.

Odchovanec Tappary strávil v Rusku tři sezony. Tu první v Admiralu Vladivostok, který však v roce 2020 oznámil, že z ekonomických důvodů vynechá následující ročník. Rodák z Helsinek se tak po roce v KHL přesunul do Magnitogorsku, kde působil téměř dva roky. Za sebou má také působení v týmu Denverské univerzity v prestižní americké vysokoškolské soutěži NCAA.

Jedničkou Finů byl už na loňském šampionátu, když se svými spoluhráči v Lotyšsku vybojoval stříbro a byl vyhlášen členem All Star týmu. Před třemi roky pak byl dvojkou za Kevinem Lankinenem v mužstvu, které vyhrálo na Slovensku zlato. Dvojkou za Harri Säterim byl na olympijských hrách v Pekingu, odkud si rovněž přivezl zlatou medaili.

Nyní se zdá, že ži Olkinuora a Säteri své pozice vyměnili, byť podle finských médií je otázka brankářské jedničky pro vyřazovací boje stále otevřená a leccos má napovědět právě volba pro zápas s českým výběrem.

Reklama

Související témata: