Hlavní obsah

Finsko - Česko 0:4Parádní vstup do šampionátu! Hokejistky vyřídily evropského rivala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lepší vstup do šampionátu si nemohly přát. České hokejistky na úvod mistrovství světa v americké Utice porazily Finsko 4:0. Proti úhlavnímu evropskému rivalovi, kterého vyřadily na posledních dvou turnajích ve čtvrtfinále, rozhodly dvěma góly v prostřední třetině, další dvě trefy přidaly v závěru do prázdné branky. Nulou se blýskla brankářka Klára Peslarová.

Foto: IIHF

Adéla Šapovalivová (vlevo) střílí úvodní gól zápasu proti Finsku.

Článek

První třetina se nesla v opatrnějším duchu. Peslarová, která musela vynechat loňské mistrovství kvůli dlouhodobému zranění, nemusela řešit žádnou vážnější situaci, na druhé straně Češky zahrozily až těsně před sirénou, ale střela Neubauerové z přečíslení se neujala.

Reprezentantky pokračovaly v aktivitě i po přestávce. Obrovskou šanci na otevření skóre měla Tereza Vanišová, která už se dostala za Aholaovou, ale bekhendem trefila tyč a dorážku brankářka skvělým zákrokem lapačkou zneškodnila.

Následnou příležitost už ovšem národní tým ve 28. minutě proměnil. Střelu Natálie Mlýnkové z úhlu Aholaová neudržela a jako první byla u kotouče 17letá útočnice Adéla Šapovalivová, která doklepla puk do sítě.

České hráčky si poté vytvořily velký tlak, jenže své šance neproměnily. Těžké situace poté musela řešit i Peslarová, ale poradila si a ve 37. minutě přišla další česká trefa. Klára Hymlárová vypálila přes obránkyni, našla si odražený kotouč a bekhendem překonala svou spoluhráčku z univerzity v St. Cloud State.

I v úvodu třetí třetiny reprezentantky kontrolovaly hru a v jednu chvíli vedly na střely dokonce 30:11. Finsko se poté ještě snažilo duel zdramatizovat a poměř střel snížilo na 21:33, do velkých šancí se však nedostávalo.

Seveřanky zkusily zariskovat a už tři a půl minuty před koncem odvolaly gólmanku, to však Češky dvakrát potrestaly a do prázdné branky se prosadily Mlýnková a na konečných 4:0 upravila skóre Tereza Plosová.

Ve čtvrtek mají české hokejistky volno, v noci z pátku na sobotu vyzvou domácí výběr USA, v neděli večer Kanadu a v úterý Švýcarsko. Z výkonnostně lepší skupiny A postupují do čtvrtfinále všechny celky.

Mistrovství světa hokejistek v Utice (USA):
Skupina A:
Finsko - Česko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 28. Šapovalivová (Mlýnková, Hymlárová), 37. Hymlárová (Radová), 57. Mlýnková (Šapovalivová), 58. Plosová (Tejralová). Rozhodčí: Rapinová (USA), Nearyová - Clarkeová (obě Kan.), Ernstová (Něm.). Bez vyloučení. Diváci: 288
Skupina B:
Švédsko - Dánsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1).

Reklama