Hlavní obsah

Pavelec o Dostálovi: Laťku si nasadil hodně vysoko, ale pořád je co zlepšovat

Měl plán, který zatím vychází. Ondřej Pavelec, mistr světa z roku 2010 a borec se čtyřmi stovkami zápasů v NHL, si coby reprezentační trenér brankářů s předstihem vybral tři muže, kterým určil jasnou roli. Jako jedničku zvolil Lukáše Dostála, který si na šampionátu v Praze připsal už dvě nuly, tu druhou v klíčovém čtvrtfinálovém mači proti USA. „Laťku si nasadil hodně vysoko, ale pořád je co zlepšovat,“ říká Pavelec před semifinále.

Laťka je nasazená hodně vysoko, hodnotí výkony brankáře Lukáše Dostála Ondřej Pavelec. Na to, kolik mu je, tak to zvládá v klidu. Video: Sport.cz

 
Článek

Jak se vám Lukáš líbil ve čtvrtfinále?

Byla to paráda. Myslím, že to zvládnul s klidem, i když asi moc v klidu tam párkrát nebyl. Když udržíte vzadu nulu proti tak silnému soupeři, tak se to hodnotí pozitivně. Celý tým to ovšem zvládnul výborně. Ale dneska je nový den, v sobotu nový zápas.

Roste na šampionátu jeho výkon?

Jo! On si tedy nasadil laťku hodně vysoko úvodním zápasem s Finy. Nějak turnajem proplouváte, někdy je to nahoru dolů. Ale snažíme se to udržet, aby to bylo v rovině a mělo to stoupají tendenci. Laťka je tedy po čtvrtfinále nasazená hodně vysoko, ale vždycky je co zlepšovat.

Co jste mu po utkání řekli?

Nic. Že odchytal výborný zápas. K tomu, abyste dosáhl takového výkonu, potřebujete tým před vámi. To jsou spojené nádoby. Bylo z něj znát, že to čtvrtkem nekončí a chce se připravit na konec turnaje. Uvidíme, kam nás to donese.

Sám říká, že zápasy na mistrovství bere jako každý jiný. Vskutku není nervózní?

Asi trošku je. Ale jestli nervózní je, tak to nedává znát a dodává týmu jistotu. Proti Americe se to seběhlo dohromady, tým makal, bojoval, v některých fázích to bylo až neuvěřitelné. Na to, kolik je Lukášovi let, tak to zvládá v klidu. Ale takový zkrátka je.

Vyzrál na turnaji?

Každým zápasem a tréninkem se posouváte dopředu, ale gólman většinou zraje celou kariéru a celou kariéru o něco bojuje. Bylo by předčasné říkat, že tady dozrál. Když jsme dělali nominaci, tak jsme věděli, co v těch gólmanech je a jak na tom jsou. Podle toho jsme se rozhodovali, kdo půjde do zápasu. Lukáš si navzdory mladému věku už něčím prošel, musel bojovat o místo. A každý zápas vám pomáhá, abyste dosáhnul něčeho, čeho chcete.

Kdy jste věděl, že bude na mistrovství jednička?

Nějakou představu jsme měli, ale bylo by troufalé říkat, že jsme to věděli, že jsme byli rozhodnutí hned od začátku. Ta sezona se nějak vyvíjela v září, nějak v lednu. Ale pak to do sebe začalo zapadat a přišli jsme s touto nominací.

Zároveň jste museli ostatním brankářům jasně říct, jaká bude jejich pozice.

Samozřejmě. Před rokem jsem říkal, že komunikace je hrozně důležitá. Je to stejné jako na ledě, když nekomunikujete, nemůžete mít úspěch. Chtěli jsme vědět, na čem jsme. Je taky potřeba, aby gólmani to věděli, a s tím jsme do toho šli.

Už na turnaji v Brně každý o své roli věděl?

Třetí gólman už to věděl. V Brně se to rozložilo, ale už to směřovalo k hlavnímu turnaji.

Postoupí čeští hokejisté přes Švédsko do finále MS?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 28595 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.