Hlavní obsah

Dostál je budoucností českého hokeje, tvrdí bývalý gólman

Přesně před třiceti lety pomáhal Olomouci k extraligovém titulu. V roli manažera byl u dvou titulů pražské Slavie. Bývalý gólman Ladislav Blažek se sice z hokejového dění trochu vytratil, na svůj milovaný sport ale nezanevřel. „Byl a je to můj život,“ říká ve speciálním studiu Sport.cz v hotelu Stages, kam zavítal během světového šampionátu, aby zhodnotil čtvrteční vítězné čtvrtfinále českého týmu z pohledu brankáře. Vyzpovídal ho Martin Kézr.

Rozhovor s bývalým gólmanem Ladislavem Blažkem z hotelu StagesVideo: Sport.cz

 
Článek

„Já si myslím, že to bylo velice dobře takticky zvládnuté. Padá strašně málo gólů a rozhoduje disciplína, protože přesilová hra je hodně velkou zbraní,“ je přesvědčen Blažek. Český tým měl v utkání jedinou početní výhodu a hned po 16 vteřinách ji dokázal využít. „Lindgren ten puk trošku hledal, stínil mu tam i Američan, Pavel Zacha tam dobře přijel, aby gólman neviděl. Bylo to šťastný odraz, ale to k tomu patří,“ komentuje českou branku jednašedesátiletý brankář.

Na Lukáše Dostála šlo v zápase šestatřicet amerických střel. Český gólman je ale dokázal všechny zlikvidoval a s dvěma nulami vládne brankářským statistikám. „Vynikající výkon. Už během základní části se mi líbil, je mu třiadvacet let a má před sebou obrovskou budoucnost,“ chválí českou jedničku Blažek. „Na mě působí strašně klidným dojmem, dodává mužstvu sebedůvěru, na svůj věk se chová neskutečně gólmansky, je všude včas, dokáže chytat na kolenou i na bruslích. Působí hrozně kompaktním dojmem,“ analyzuje bývalý manažer pražské Slavie.

Skvělého gólmana bude mít ale i švédský tým, na který Češi narazí v semifinále. „Mně se ten švédský styl moc nezamlouvá, je to hodně trpělivý hokej,“ říká Blažek. „Bude to velice napínavé až do konce, myslím, že zase rozhodne disciplína a to, co nás včera zdobilo – urputnost, bruslení, tvrdá hra. Bude rozhodovat každá maličkost.“

Velkou roli na šampionátu hrají i fanoušci. Divácky rekord bude v sobotu překonán a plné tribuny poženou hráče za medailí. „To nadšení a euforie jde samozřejmě ruku v ruce s tím úspěchem. Když vidíte kluky na tom ledě, tak to strhne fanoušky a opačně. Američané, kteří hrají roky v NHL, tak včera po zápase říkali, že takovou atmosféru nezažili, a to je velká odměna,“ myslí si Blažek.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Gejzír české radosti kolem čtvrtfinálového hrdiny

S tipem na umístění českého týmů bývalý gólman příliš opatrný není. „Přál bych si titul. A když vidím tu euforii mužstva, tak mám z národního týmu hodně dobrý pocit. Myslím si, že teď už by to mohlo jet na téhle vlně až do konce vítězně,“ věří odchovanec hradeckého hokeje.

Bývalý gólman Ladislav Blažek ve speciálním rozhovoru prozradil i to, jak prožívá zápasy, jestli to s ním škube a chytá i v obýváku u televize nebo v jakém brankářovi vidí sám sebe.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.