Hlavní obsah

Po historickém bronzu na hokejovém MS je dnes v Lotyšsku státní svátek

Lotyšský parlament v neděli večer narychlo na dnešek vyhlásil státní svátek poté, co hokejový tým na mistrovství světa vybojoval bronzovou medaili. V prodloužení Lotyši porazili Spojené státy americké 4:3 a získali první medaili ze šampionátů od obnovy nezávislosti této baltské republiky v roce 1991.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo USA - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Návrh, aby byl dnešek na počest vítězství vyhlášen státním svátkem, na mimořádné schůzi parlamentu podpořilo 52 poslanců, nikdo nebyl proti a tři se zdrželi hlasování, píše veřejnoprávní portál lsm.lv.

V odůvodnění zákona se připomíná, že "od obnovy lotyšské nezávislosti je hokej jedním z nejoblíbenějších a nejvíce podporovaných sportů a účast lotyšských hokejových profesionálů je vždy pro lotyšskou společnost velkou událostí". Poslanci také uvedli, že dnešní společná oslava podpoří národní sebevědomí a jednotu lotyšské společnosti.

Přibližně čtvrtinu z necelých dvou milionů obyvatel Lotyšska tvoří Rusové. Mnoho lidí proto východního souseda vnímá jako zásadní bezpečnostní hrozbu, a to zejména po ruské invazi na Ukrajinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Kanada - LotyšskoVideo: Česká televize

Lsm.lv uvádí, že jedním z důvodů pro vyhlášení dnešního mimořádného státního svátku bylo to, aby lidé mohli reprezentaci přijít přivítat v Rize po návratu z MS v Tampere. Jejich rozhodnutí způsobilo zmatky mezi majiteli různých provozoven ohledně toho, jak mohou otevřít, i mezi zaměstnavateli, kteří nemají jasno, jak zaplatit lidem, kteří dnes dorazí do práce.

Podle plánu se uskuteční zkoušky ve školách, jinak bylo ale vyučování zrušeno, zavřeny jsou i státní školky. Naopak některá zdravotnická zařízení informovala, že budou fungovat jako ve všední dny.

Hokejisté se na letišti pozdraví s novináři a pak se přesunou do centra Rigy k Pomníku svobody, kde hlavní oslavy začnou kolem 13:00 (14:00 SELČ).

Reklama