Hlavní obsah

Poučení z lekce od Švédů. Gólově mlčící Hertl s Vránou dostanou nové křídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejisté se během pondělního dne volna snažili v Tampere vzpamatovat z pořádné lekce od Švédů, kteří měli při nedělní večerním zápase lepší pohyb i svižnější projev na ledě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Anton Bengtsson ze Švédska a český reprezentant Dominik Simon.

Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - „Nehráli jsme, co bychom chtěli. Přitom se nám povedlo dát první gól, ale byli jsme příliš pasivní, trávili spoustu času v obranném pásmu a udělali moc chyb v systému," litoval trenér Kari Jalonen, jenž viděl i zbytečně velký počet vyloučených. „Když děláme věci špatně, vypadáváme ze systému," mrzelo kouče.

Stejný pohled měl jeho asistent Libor Zábranský: „Musíme korektně přiznat, že zejména při oslabení jsme nebyli v pozicích, kde bychom měli být. Hokej je ale hra chyb, bylo na nás trenérech, abychom to hráčům zase ukázali a vrátili se tam, co nás zdobilo celou přípravu."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - ŠvédskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Národní tým poznal přemožitele poprvé od 29. dubna, kdy ještě na ostravské evropské tour padl s Finy 1:2 po nájezdech. „Musíme se poučit ze všeho, co zápas se Švédskem ukázal a analyzovat to," naznačil Jalonen, jenž na pondělí ordinoval zábavnější formu tréninku. „Snažili jsme se, aby kluci zklamání vyhnali z hlavy. Chceme se zase dívat dopředu," dodával jeho kolega.

I když změny ve složení jednotlivých útoků nechtěli trenéři potvrdit, zdají se pro úterní odpolední zápas s Rakušany takřka jisté. „První lajna Blümel, Červenka, Krejčí hraje výborně. Odvádí tvrdou práci, vytváří si šance a dává gólu. U ostatních potřebujeme zlepšit chemii, aby si to víc sedlo v systému, kterým chceme praktikovat," prohlásil Zábranský. K Hertlovi s Vránou, kteří dosud gólově mlčí, se tak zřejmě posune další hráč z NHL Simon místo Smejkala. Ve hře je i další přeházení mezi útočníky.

Oba vyhlášení kanonýři ze zámoří připustili, že od sebe očekávají víc. „Hertlík to bezprostředně po utkání popsal, jak to cítil a není k tomu co dodávat," uvedl asistent trenéra. „Není to o jednotlivcích, ale spíš o tom, aby si celá lajna vyhověla a každý její člen naplnil svoji roli. Třeba Kuba Vrána je tady skutečně od gólů a do šancí se musí dostávat. Je to o něm, aby se do nich procpal, pohybem si o ně řekl a dostal se k vynikající střele, kterou má," doplnil Zábranský.

Reklama