Hlavní obsah

Před finále pět hodin odpočinku navíc. Může to být velká výhoda, super vymyšlené, říkají Češi

Pro televizní publikum to byl v sobotu poněkud nekomfortní čas. Jenže odpolední semifinále si domácí tým dle zvyklostí v případě postupu rezervuje už dlouhé měsíce dopředu, protože skýtá dost příjemný bonus. A ten teď Češi mohou v boji o zlato proti Švýcarsku skutečně zužitkovat – na regeneraci a přípravu mají o pět hodin víc. K tomu se soupeř probil do finále až přes prodloužení a nájezdy. „Může to být velká výhoda,“ míní český útočník David Kämpf.

Sestřih zápasu Švédsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Leckoho to v televizním programu zaskočilo, že Češi hrají už první semifinále. Jenže je to obvyklá praxe, že pořadatelská země už s předstihem sahá po tomto termínu, aby v závěrečném medailovém zápase měli její hokejisté víc času na odpočinek.

„Je to super vymyšlené. Jsme domácí, máme to trošku lepší. Dobře že jsme to urvali a máme trošku víc času na pauzu,“ říkal kupříkladu český semifinálový hrdina Martin Nečas.

A jeho parťák z útoku Dominik Kubalík přidával: „Doufám, že to bude výhoda. Dáme si dobré jídlo a odpočineme si. Ale v takové euforii už únava ani neexistuje.“

Nezdá se to, ale zhruba pět hodin k dobru na odpočinek je příjemný bonus. Navíc Švýcaři hráli s Kanadou prodloužení, museli do nájezdů a třeba gólman Genoni na ledě téměř neslavil, byl viditelně vyčerpaný. „Oba týmy se v tom zápase vyšťavily ze všech sil,“ mínil ve studiu ČT bývalý brankář Pavel Francouz.

Když David Kämpf dostal otázku, jestli by pro český tým bylo v druhém semifinále nejlepší prodloužení, lehce se pousmál a odpověděl: „Možná by jim to trochu sil vzalo. Ale nemůžeme na to spoléhat.“

K tomu si ovšem připočtěte, že Švýcaři si střihli cestu na čtvrtfinále do Ostravy a zpět. A jen si vzpomeňte, jak třinečtí Oceláři využívali v letošním extraligovém play off kvůli několika ušetřeným hodinám k přesunům letadlo.

Roli hraje i spánek. Češi po odpoledním zápase tělo dříve zklidní, to Švýcaři mohou mít s usínáním potíže. „Super pro nás,“ řekl Nečas.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Ne, nejspíš to nebude rozhodující aspekt finále, ale může to být pro Čechy velmi příjemný benefit, který je hostitelům šampionátů dopřán.

A netýká se jen semifinále. Rozpis turnaje má určitě zákonitosti, aby každý tým měl stejný počet volných dnů, nicméně pořadatelé program upravují „ve jménu“ atraktivnosti a v něm logicky zohledňují i dobro svého týmu. Češi třeba v základní skupině vždy po svých volných dnech hráli proti soupeřům, kteří naopak o den dřív absolvovali zápas. Jen na Kanadu šli po dvou volných dnech, zatímco sok po jednom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.