Hlavní obsah

Rána pro Česko! Rutta byl dodatečně potrestán za zákrok loktem

Aktualizováno

Hokejový obránce Jan Rutta přijde o finále mistrovství světa. Hráč byl dodatečně suspendován za zákrok loktem na Švéda Lundeströma. Přímo na ledě potrestán nebyl. Stopku na jeden zápas Ruttovi až dodatečně vyměřila disciplinární komise šampionátu.

Sestřih zápasu Švédsko–ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Celý incident se odehrál ve 35. minutě, kdy se Jan Rutta ohnal loktem po Švédovi Isacu Lundeströmovi. Ten následně zůstal ležet na ledě a musel k němu přiběhnout lékař. Švédové protestovali, nicméně hlavní rozhodčí Ansons z Lotyšska s Finem Vikmanem po krátké poradě nevylučovali ani zákrok dodatečně nepřezkoumávali.

„Strach jsem měl, ale nic se nastalo,“ říkal po utkání Rutta. „Zůstal tam ležet, nikdy nechcete vidět, že tak někdo zůstane. Já se na ten zákrok zpětně nekoukal, jen jsem se ho ptal, jestli je v pohodě. A říkal, že jo.“

Lundeströmovi museli z ledu pomáhat spoluhráči z útočné formace Zetterlund s Olofssonem. Zetterlund po zápase nechápal, že Ruttův zákrok žádný z rozhodčích neviděl. „Vždyť jsou tam od toho čtyři…“

Čtyřiadvacetiletý útočník Anaheimu Lundeström se do zápasu vrátil a po jeho skončení byl vyhlášen nejlepším hráčem Tří korunek.

„Bylo pro mě celkem šokující, že se rozhodčí ani nejeli podívat na video. Ve skupinové fázi přitom kontrolovali téměř každou takovou situaci,“ podivoval se pro švédský Expressen Lundeström.

A i brankář Dominik Frodl, který utkání analyzoval ve studiu Sport.cz, hned říkal: „Tenhle zásah byl na pět plus do konce, jednoznačně. To jsme měli štěstí.“

Nicméně na zákrok si po utkání posvítila disciplinárka a ta už Ruttu shledala vinným.

„Hráč natáhl loket a dostal se do přímého kontaktu s hlavou švédského protihráče. Bezohledně ho ohrozil, čímž porušil pravidlo č. 45 (úder loktem). Došlo k zásahu na hráče, který neměl puk v držení a nebyl schopen se bránit jakémukoli kontaktu ze strany protihráče,“ píše se v rozhodnutí.

Rutta tudíž finále se Švýcarskem vynechá, Češi tak budou hrát jen na šest obránců. Rutta se po konci duelu ale na ledě může zapojit do případných oslav.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.