Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Křivda z pohledu Kanady, pískat se měla jen vražda, zlobí se na sudí po finále Duda

Aktualizováno

Finskem se valí zlatá hokejová radost. Tým Soumi proměnil výhodu domácího prostředí v titul mistra světa poté, co ve strhující bitvě vyhrál ve finále nad Kanadou 4:3 v prodloužení. Zámořský celek v závěru třetí třetiny senzačně smazal dvoubrankové manko, v prodloužení však při hře v oslabení padl. „Jsem hořkej. Rozhodla přesilovka za viditelně přifilmovaný pád. Rozhodčí podlehli atmosféře a vzali tím lesk nádhernému zápasu,“ konstatoval v pořadu Příklep EXTRA na Sport.cz expert Radek Duda. "Bylo to vyhrocené. Přál jsem Finsku, takže jsem spokojený," dodal další z expertů Lukáš Radil.

"Jsem hořkej, rozhodčí měl nechat kluky, ať to vyhrají hokejem," říká ve studiu Příklep EXTRA Radek DudaVideo: Sport.cz

 
Článek

Opravdové finále. Nejlepší podívaná od první minuty. Bitva domácího Finska s Kanadou v boji o zlato na mistrovství světa nadchla experty v pořadu Příklep extra. "Je to jedna z nejlepších reklam na hokej," chválil týmy za vystoupení v první dvacetiminutovce Radek Duda, bývalý útočník. Ten se netají tím, že drží palce Kanadě. "Líbí se mi její rychlý hokej, forčeking," doplnil.

Druhý z expertů, Lukáš Radil, ocenil naopak výběr Suomi. Ten sází na disciplínu a poctivou hru v defenzívě. "Do národního týmu může přijít hráč, který má nula startů, a stejně splní každý úkol. Všichni jsou poctiví, obětují se týmu," všiml si Radil. Finové jeho slova v první dvacetiminutovce předvedli v praxi. "Mají obranu skvěle propracovanou. Je to v jejich podání až trochu deptající hokej, kdy je pro soupeře těžké se dostat do třetiny," usmál se expert Sport.cz po první třetině finálového duelu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

"Jsem zvědavý, jaký scénář zápas o zlato nabere a jaké bude skóre. Rovnou ale říkám, že já jsem fanouškem kanadského hokeje, který je rychlý a přímočarý. Takže zatím to jde podle plánu," hodnotil finále po druhé třetině Duda. Zjevně ho potěšilo, že Dylan Cozens poslal zámořský celek do vedení.

V pořadu Příklep extra na Sport.cz Duda také řekl, že ho nepřekvapuje, že Kanada ve finále vede. "Tenhle tým má všechno, co má mít. A chtějí vyhrávat," poznamenal expert, že je nadšený s fyzicky náročného stylu hry, kdy hráči hodně bruslí, snaží se prosadit jeden na jednoho a tlačí se do zakončení.

I Lukáš Radil výkon Kanady ocenil a snažil se vysvětlit, pro třeba zámořský tým v základní skupině nepředváděl nejlepší výkony, v play off už ale válí. "Ti kluci nejsou pod tlakem. Stanley Cup je pro Kanaďany víc než mistrovství světa, takže si jdou šampionát užít, nejsou ničím svázaní. Hrají uvolněně a chtějí ukázat, že jsou nejlepší," poznamenal Radil.

Strhující představení nabralo gólově na tempu ve třetí dvacetiminutovce. Finsko senzačně otočilo skóre na 3:1 a natěšená hala vyhlížela zlaté oslavy. Jenže Kanada místo rezignace přidala a fantastickým finišem dovedla duel do prodloužení. "Já to miluju, tohle je totální hokej, smekám před Kanadou," zářil ve studiu Příklep EXTRA Duda a těšil se na prodloužení. Zámořský tým opět pochválil i jeho kolega Radil. "Neskutečný, to je radost se na takové finále koukat," ocenil drama hokejista.

Zápas gradoval hrou tří proti třem. Ta ale netrvala dlouho, protože brzy putoval za katr Kanaďan Chabot, s čímž Duda nesouhlasil. Přesilovou hru navíc výběr Suomi využil a mohl slavit mistrovský titul. "Hokej je krásný. Opět se ukázalo, že dokud nezazní siréna, není nic hotového," konstatoval po skončení duelu Radil. "Bylo to úžasné mistrovství," doplnil na rozloučenou Duda s připomínkou, aby se český hokej nenechal ukolébat bronzovou radostí a řešil problémy, které má.

Reklama

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8