Hlavní obsah

Ščotka si chce přivézt domů něco na krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád se ještě trochu zdráhá uvěřit, že hned při své premiérové účasti na mistrovství světa bojuje o medaili. Šestadvacetiletý obránce Jan Ščotka si ale dobře uvědomuje, jak důležitá by po desetiletém čekání byla pro celý český hokej.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ščotka v obranné práci.

Článek

„Nějak ty pocity nedokážu ani popsat. Vážím si každé minuty na ledě a myslím si, že celý tým to vnímá tak, že jsme tady teď proto, aby se doba bez medaile už nenatahovala dál. Přáli bychom to sobě, ale i celému národu," tvrdí hráč finské Jyväskylä, pro nějž nebylo jednoduché vypořádat se se stresem, který obnášelo čtvrtfinále proti Německu.

„Bylo to na hlavu docela náročné, protože se jedná o jediný zápas, který rozhoduje o tom, jestli vůbec dostanete šanci úspěch, nebo ne. Abych se přiznal, sám jsem byl před zápasem docela nervózní, ale s prvním buly to šlo pryč. A jsem rád, že se to povedlo," připomíná.

Rovněž oceňuje, jak celý tým dokázal přepnout do play off módu. „Říkali jsme si, že musíme hrát jednoduše, pomoct si blokováním střel, třeba i nějakým hitem. Prostě něčím, co střídačku nahecuje a povzbudí. Myslím, že jsme to všechno plnili, každý hráč nechával na ledě maximum. A u toho musíme zůstat i o víkendu," tvrdí.

Národní tým má podle něj nejlepší možný příklad v přístupu elitního útoku s centrem Davidem Krejčím a křídly Davidem Pastrňákem a Romanem Červenkou. „Když vidíte Krejču, jak to dohrává a řeže to. Červus a Pasta to samé, klobouk dolů před tím, jak tady tihle kluci hrají a táhnou nás," prohlašuje Ščotka.

Dalším základním stavebním kamenem musí být gólman, z Karla Vejmelky i ve čtvrtfinále vyzařoval klid a nadhled. Už čtvrtý zápas po sobě nedostal víc než gól. „To je prostě Kája. Na tom ledě je fakt pěkné se na něj dívat, protože chytá opravdu s velkým klidem a puky z něj nepadají," tvrdí Ščotka, jenž byl s Vejmelkou, Pastrňákem, Smejkalem, Špačkem, Vránou a Černochem členem osmnáctky, která v roce 2014 přivezla z Finska stříbro.

„Hned jsme se o tom s klukama bavili. Všichni si pamatujeme cestu za medailí, moc jsme si to tenkrát užili. A zase si chceme přivézt domů něco na krku. Už mi psala žena, že byla někde na obědě s taťkou a vedle se lidé bavili o hokeji. Je super slyšet, že tím lidé žijí. Moc si toho vážíme, jak nás podporují lidé tady i u televize a uděláme maximum, abychom měli společnou radost," říká Ščotka.

Reklama

Související témata: