Hlavní obsah

SESTŘIH: Američané jen se čtyřmi obránci semifinálové prokletí nezlomili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do elitní čtyřky letošního světového šampionátu se dostali všichni tři obhájci medailí. Minule zlatí Kanaďané, stříbrní Finové i bronzoví Američané. Mužstvo USA, kterému zůstali zdraví jen čtyři beci, ale marně snilo o tom, že v Tampere změní semifinálové prokletí. Prohrálo boj o postup do zápasu o zlato i pojedenácté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih semifinálového zápasu Finsko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (od našeho zpravodaje) - Přitom už po 64 sekundách nad domácími Finy zámořský výběr vedl, postupně se ale projevilo, že při absenci beků Merilla, Megny i Blankenburga museli v zadních řadách vypomáhat útočníci Lafferty z Chicaga a Barber z Detroitu. „Každý hráč v sestavě dřel, abychom uspěli, ale bylo to opravdu moc těžké," mínil kapitán Seth Jones, jenž litoval, že se nepovedlo oplatit dvanáct dnů starou porážku 1:4 ze skupiny.

„Finové mají opravdu šikovné hráče a pracují systematicky v defenzívě, přesto jsme jim dokázali dát tři góly Jenže oni vstřelili o jeden víc. Ale přinutili jsme je bát se o výsledek," tvrdil Jones, nejvytíženější hráč celého mistrovství. Průměrný ice time elitního obránce Chicaga se dostal už přes 28 minut, při semifinále strávil na ledě dokonce 31 minut a 52 sekund. „Jsme zklamaní výsledkem, ale hrdi na snahu a obrovské odhodlání. Musíme se rychle oklepat a dát mentálně do kupy. V neděli odpoledne nás čeká ještě jedna práce, bronz tu nechceme nechat," připustil Jones.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Seth Jones z USA padá před vlastní brankou v semifinále proti Finsku.

Finsko hostí MS už podeváté v historii, ale až letos získá na domácím ledě poprvé medaili. „Ohromně si toho vážíme, i když k naplnění naší cesty je nutné udělat ještě jeden krok," uvědomoval si kapitán Valteri Filppula. Suomi si zahrají čtvrté finále na velké akci v řadě pod koučem Jukkou Jalonenem.

Na zlato z MS 2019 a loňské stříbro ze šampionátu v Rize navázali v únoru historickým olympijským triumfem. V Tampere mají sedmnáct majitelů zlata z Pekingu a deset mistrů světa, z nichž útočník Mikael Granlund dokonce triumfoval už v roce 2011. Tehdy Finy vedl rovněž Jukka Jalonen.

„Věděli jsme, že to Američany bude daleko těžší zápas než na začátku turnaje. Ale přes všechny těžkosti jsme dokázali pokračovat v tom, co nám přinášelo úspěchy dosud," mínil Filppula, který by se v případě triumfu Suomi stal vůbec prvním finským členem tzv. Triple Gold Clubu.

Elitní společnost vyhrazená pouze držitelům zlata z MS i ZOH a zároveň vítězům Stanley Cupu čítá 29 hráčů. Jedenáct Kanaďanů, devět Švédů, sedm Rusů, českou dvojici Jágr, Šlégr a jako jediného kouče Kanaďana Babcocka.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8