Hlavní obsah

Finsko - USA 4:1SESTŘIH: Finové vyhráli na domácím MS i potřetí

Hokejisté Finska porazili v základní skupině B na mistrovství světa tým USA 4:1. Domácí tak zůstávají i po třetím vystoupení v Tampere stoprocentní, Američané poprvé na turnaji prohráli. Olympijští vítězové z Pekingu vedli už na konci 31. minuty 4:0. Tři body za gól a dvě nahrávky si připsal útočník Sakari Manninen. Oba týmy budou soupeři českého týmu na závěr zápasového programu skupiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Od úvodních minut se hrál oboustranně velmi rychlý hokej, v němž nebyla nouze o zajímavé okamžiky. Američané hráli už po 24 sekundách přesilovku, stav se však neměnil. Na druhé straně měl dvě šance Filppula, když při té druhé se dostal sám až před brankáře Manna, ale ten si mezeru mezi betony pečlivě pohlídal. Početní výhodu pak nevyužili ani Finové.

Krátce po jejím skončení zkusil Björninen štěstí bekhendem, ale jeho pokus zastavila horní tyčka. Při hře ve čtyřech na obou stranách našel Manninen Lehtonena, jenž zblízka tvrdě zakončoval, ale Mann znovu skvěle zasáhl. Při zakončení z první do odkryté branky minul kotouč Lammikko. Domácí tým hrál pak další přesilovku, Granlund vzal na sebe přečíslení dvou na jednoho a prostřelil Manna.

Už po 63 sekundách se proti pravidlům provinil Watson, jehož zákrok s vytrčeným loktem na hlavu Hartikainena vzápětí ještě překontrolovali sudí na videu a z trestné lavice poslali hříšníka rovnou do šaten. Od té doby přibylo na ledě hodně potyček a ostřejších zákroků, ale pro Seveřany bylo důležité, že přidávali také góly.

V dlouhé početní výhodě sice nejprve neuspěl právě Hartikainen, ale pak se po dokonalé Innalově nahrávce prosadil Filppula a 54 sekund po něm zvýšil už na 3:0 Manninen. Zámořský výběr nenacházel protizbraně ani po skončení pětiminutového oslabení. V polovině utkání naopak při hře ve čtyřech na obou stranách využil Mannova zakrytého výhledu Lehtonen a prakticky definitivně rozhodl.

Ve třetím dějství mohl tahoun domácích Manninen přidal další gól, ale Mann byl proti. Na druhé straně měl možnost zařídit alespoň čestný úspěch Američanů Galchenyuk, Olkinuora však dál držel čisté konto. Nakonec ho ale neuhájil. Právě Galchenyuk ukázal v závěru svou šikovnost a s hokejkou mezi nohama uzavřel v čase 58:22 skóre.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
Finsko - USA 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Mikael Granlund (Manninen, M. Lehtonen), 25. Filppula (Innala, Vatanen), 26. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 31. M. Lehtonen (Hartikainen, Manninen) - 59. Galchenyuk (L. Hughes, Seth Jones). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 7:8, navíc Watson (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 11 555.
Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Seppälä, Ohtamaa, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, Manninen, Mikael Granlund - Armia, Filppula, Pesonen - J. Sallinen, Lammikko, Innala - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Mann - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, L. Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Bordeleau, Galchenyuk - Barber, Meyers, K. Bellows - Farrell, Gaudette, Lettieri. Trenér: David Quinn.
1.Finsko3300011:29
2.Švédsko220008:46
3.USA311018:75
4.ČR210018:63
5.Lotyšsko310025:83
6.Norsko301026:112
7.Rakousko200113:61
8.Velká Británie200114:91

Reklama