Hlavní obsah

Kanada - Švýcarsko 2:3SESTŘIH: Švýcarsko otočilo duel s Kanadou a zůstává bez porážky

Aktualizováno

Sobotní šlágr skupiny B na mistrovství světa v Rize mezi hokejisty Kanady a Švýcarska ovládli hráči Helvétského kříže. Zámořští hokejisté sice vstřelili první gól, precizní Švýcaři ale dokázali vývoj otočit ve svůj prospěch a slaví výhru 3:2. Jako jediní ve skupině tak dosud neztratili ani bod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Úvodní třetina souboje dvou dosud neporažených celků skončila bez branek. Hned v první minutě byl přitom blízko gólu kanadský talent Fantilli, ale Švýcaři pohromu odvrátili. Na trestnou lavici musel vzápětí Glauser, Kanaďané však přesilovku nevyužili. V šesté minutě poprvé výrazněji zahrozil ze švýcarské strany Haas, gólman Montembeault byl však pozorný. Neúspěšnou početní výhodu pak odehráli také Švýcaři. Krátce před přestávkou měl obrovskou šanci Glauser, ani on stavem ještě nepohnul.

Na konci 29. minuty oslabil Švýcary hvězdný Niederreiter a jeho prohřešek přišel mužstvo kouče Patricka Fischera hodně draho. Fantilliho pohotové zakončení z kruhu střelou bez přípravy ještě zneškodnil Genoni, ale na ránu Toffoliho o chvilku později i kvůli zakrytému výhledu už stačit nemohl. Švýcaři nemarnili čas a ve 34. minutě odpověděli po Hischierově parádě. Útočník New Jersey si na malém prostoru pohrál s několika soupeři a zavěsil pod horní tyčku. O chvilku později sice neuspěl tísněný Corvi, ale v čase 37:00 dokonal obrat dorážkou Simion.

Ve třetí části sice Švýcaři nevyužili přesilovku, ale v 53. minutě měli potřetí důvod k radosti. Niederreiter po objetí branky našel výbornou nahrávkou devětatřicetiletého Ambühla, jehož první pokus ještě zastavil Montembeault, ale na dorážku švýcarského veterána už nedosáhl. Hischier jel pak sám na gólmana, ale neuspěl. Kanadský tým kontroval snížením v 57. minutě, kdy se prosadil tečující Carcone. Závěrečná hra zámořského mužstva bez gólmana už další změnu skóre nepřinesla.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina B (Riga)
Kanada - Švýcarsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 30. Toffoli (Laughton, Quinn), 57. Carcone (Hunt, Neighbours) - 34. Hischier (Fora, Fiala), 37. Simion (Marti, Haas), 53. Ambühl (Niederreiter, Corvi). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) - Ondráček (ČR), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 8234.
Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron - Blais, Veleno, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Carcone, McBain, Neighbours - Toffoli, Glass, Fantilli - Krebs. Trenér: Tourigny.
Švýcarsko: Genoni - Kukan, Siegenthaler, Moser, Glauser, Marti, Loeffel, Geisser, Fora - Fiala, Hischier, Malgin - Niederreiter, Corvi, Ambühl - Miranda, Haas, Simion - Herzog, Richard, Ch. Bertschy - Riat. Trenér: Fischer.

Reklama