Hlavní obsah

SESTŘIHY: Favorité na úvod uspěli. Výhrou začali Slováci, Američané, Finové i Kanaďané

Aktualizováno

V Helsinkách a Tampere začalo hokejové mistrovství světa. Pro reprezentační týmy je druhým vrcholem sezony po únorovém olympijském turnaji v Pekingu, kde triumfovali Finové. Po třech letech se šampionát odehrává opět s diváky, chybějí však vyloučené týmy Ruska a Běloruska, které nahradili hokejisté Francie a Rakouska. V úvodních zápasech uspěli favorité. Ve skupině A Slováci porazili Francii 4:2 a Kanada Německo 5:3. V béčku si Američané poradili s Lotyšskem 4:1 a Finsko s Norskem 5:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Francie - SlovenskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Slováci, bronzoví medailisté z únorových olympijských her ztratili na úvod bojů ve skupině A dvoubrankový náskok, ale plný bodový zisk jim zařídil v 39. minutě Samuel Takáč. Osm sekund před koncem zpečetil výsledek v power play do prázdné branky svým druhým gólem v utkání Pavol Regenda.

Francouzi jsou v elitní kategorii poprvé od roku 2019, kdy v Košicích sestoupili. Letos se vrátili spolu s Rakouskem jako náhrada za Rusko a Bělorusko vyloučené kvůli válečné agresi na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Německo - KanadaVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Kanaďané večer zahájili cestu za obhajobou titulu výhrou nad Německem 5:3. Dvěma góly k tomu přispěl útočník Pierre-Luc Dubois. Němcům nepomohly ani tři body za gól a dvě asistence obránce Moritze Seidera.

Kanaďané nechtěli připustit špatný vstup do turnaje jako loni v Rize, kde dokráčeli k triumfu i přesto, že úvodní tři zápasy prohráli. Poslední neúspěšný duel tehdy sehráli právě s Němci (1:3).

Evropský tým se pokoušel zdramatizovat situaci, Kanada si ale výhru pohlídala i v závěrečné power play.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání USA - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Američané rozhodli duel skupiny B v Tampere již v první třetině, ve které si vypracovali tříbrankový náskok. Gólem a asistencí se na jejich výhře podílel kapitán Seth Jones.

V první části hry se prosadili třikrát v rozmezí čtyř minut a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. Lotyšsko před rokem na úvod MS senzačně porazilo Kanadu, tentokrát favorita nezaskočilo. Aktivně hrající Jones trefil v další přesilovce tyč, na čtvrtý gól si tak tým USA musel počkat do začátku druhé třetiny. V čase 20:33 se o něj postaral přesnou střelou Lafferty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Finsko - NorskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Finové zvládli doma vstup do turnaje s čistým kontem, vyhráli jasně 5:0. Úřadující olympijští vítězové se poprvé prosadili v 19. minutě díky gólu Harriho Pesonena, od druhé třetiny už pak začali naplno potvrzovat roli favorita. Tři body za branku a dvě asistence si připsal další útočník Toni Rajala, čisté konto vychytal díky 20 zákrokům Jussi Olkinuora.

Úvodnímu buly předcházelo slavnostní zahájení šampionátu. Norové pak byli během úvodní části střelecky aktivnější (11:8), Finové zase podle očekávání nebezpečnější. A potvrzovalo se to ke spokojenosti zaplněného hlediště, kam přišlo 11 413 diváků, stále víc.

MS v ledním hokeji
Skupina A
Francie - Slovensko 2:4
Branky: 27. Rech, 33. Perret - 11. a 60. Regenda, 22. Tatar, 39. Takáč
Německo - Kanada 3:5
Branky: 28. Michaelis, 42. Plachta, 53. Seider -  18. a 32. Dubois, 9. Sillinger, 34. Johnson, 38. Gregor
Skupina B
USA - Lotyšsko 4:1
Branky: 8. Barber, 11. Jones, 12. Bordeleau, 21. Lafferty - 42. Džerinš
Finsko - Norsko 5:0
Branky: 19. Pesonen, 32. Rajala, 37. Bjorninen, 42. Armia, 58. Sallinen

Reklama