Hlavní obsah

SESTŘIHY: Rakousko šokovalo USA a bere bod! Britové předvedli skvělý závěr. Švýcarsko si zastřílelo

Aktualizováno

Ani v neděli nebyli hokejoví fanoušci ochuzeni o pořádnou porci šesti zápasů v rámci mistrovství světa. Výhru slaví Kanada, která si podle očekávání poradila s Itálií 6:1. Dva body za výhru 4:3 po nájezdech nad Velkou Británií slaví Norsko. První výhru slaví Francie, která porazila Kazachtán 2:1. Cenný bod bere Rakousko, když podlehlo Spojeným státům 2:3 po prodloužení. První prohru si připsal český tým, který podlehl Švédsku 3:5. Pohodovou výhru nad Dánskem 6:0 naopak slaví Švýcarsko.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Hokejisté Rakouska bojovali na MS s USA

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Kanady vstoupili do svého druhého zápasu na MS proti Itálii vlažně. Outsider z Apeninského poloostrova se tak jako první dočkal branky, když se ve 13. minutě prosadil Pietroniro. Favorit však stihl do konce úvodní části vyrovnat díky Sanheimovi.

Druhá třetina už patřila jednoznačně hráčům Javorového listu. Anderson, Roy a Johnson zajistili vedení po dvou třetinách 4:1. V závěrečné třetině potvrdili výhru zámořského týmu Mayo a ve vlastním oslabení Gregor. Kanada si tak po úvodní výhře nad Německem (5:3) připsal druhou výhru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Itálie - KanadaVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Skvělý britský závěr

Hodně zajímavý duel nabídl zápas „české" skupiny B, kde změřily síly Norsko a Velká Británie. Seveřané šli do vedení v 17. minutě, kdy Bownse překonal Klavestad. A výborně rozehraný zápas ze strany Norů pokračoval i v prostřední části. Mathis Olimb dvěma góly v přesilových hrách zajistil svému týmu vedení už 3:0.

Pohodlný náskok drželi Norové až do 53. minuty, kdy se poprvé prosadil Dowd. To však byla teprve předehra k velkému britskému finiši. Perlini a Richardson dokázali srovnat stav na 3:3. Prodloužení o vítězi nerozhodlo, v nájezdech pak byli za Nory úspěšní Trettenes a Haga, v britském dresu se prosadil jen Conway a bod za výhru 4:3 po nájezdech tak slaví Seveřané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Norsko - Velká BritánieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Francie slaví první výhru

Hokejisté Kazachstánu schytali ve svém úvodním zápase na MS těžký debakl od Dánska (1:9) a do zápasu s Francií šli s jasným cílem ostudu napravit. A začali dobře, když je už v 6. minutě poslal do vedení Oreškov.

Francie, která ve svém úvodním vystoupení podlehla Slovensku (2:4), se na odplatu zmohla ve druhé třetině, kdy nejdříve Texier a poté Chakiachvili z přesilové hry zvrátili poměr sil na stranu favorita. Více branek už nepadlo, Francie si tak připsala první tři body za výhru 2:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Francie - KazachstánVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Rakousko trápilo dalšího favorita

Rakouští hokejisté ve svém prvním zápase na světovém šampionátu trápili Švédy, kterým podlehli jen 1:3. A že to nebyla náhoda, poznaly Spojené státy hned v první třetině, kdy outsidera poslal do vedení Nissner. A pro zámořský tým bylo ještě hůř, když v 35. minutě zvýšil na dvoubrankový rozdíl Huber.

Favorit však reagoval bleskově, když hned po sedmnácti sekundách vrátil stav na jednobrankový rozdíl Bellows. Vyrovnat se Američanům povedlo z přesilové hry v 49. minutě po trefě Gaudetteho. Bod navíc nakonec favorit získal v prodloužení, když ve 4. minutě rozhodl o vítězství 3:2 Hughes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Rakousko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Češi nestačili na Švédsko

Český tým vstoupil do zápasu proti Švédsku velmi dobře, když se v 7. minutě prosadil Krejčí. Tím však pozitiva pro svěřence Kariho Jalonena skončila. Asplund 36 sekund před koncem první třetiny zužitkoval švédský tlak a poprvé překonal z přesilové hry Vejmelku.

Druhá třetina pak jednoznačně patřila Seveřanům. Bemström v 23. minutě znovu ukázal českému týmu, jak se využívá výhoda jednoho muže navíc a poprvé poslal Švédsko do vedení. A když do poloviny utkání překonali Vejmelku Brome a znovu Asplund, pakoval se gólman Arizony na lavičku. Místo něho zaujal místo v české brance Marek Langhamer. Naději dal českému týmu v 38. minutě Kundrátek, který využil přesilovou hru a snížil na 2:4.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - ŠvédskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

V závěrečné části kapituloval i Langhamer, když ho v 45. minutě překonal Bengtsson. O rychlou reakci se postaral o 29 sekund později Blümel, na více než snížení 3:5 to však nestačilo.

Švýcarsko smetlo Dány

Se sebevědomím podpořeným vysokým vítězstvím nad Kazachstánem z úvodního zápasu (9:1) nastupovali hokejisté Dánska proti Švýcarsku. To začalo však brzy brát za své. V 9. minutě poslal favorita do vedení Herzog, pravou střelnici však Švýcaři spustili v prostřední části, kdy Meier, Suter, Moser a Kurašev zajistil Helvétskému kříži vedení 5:0. Na konečných 6:0 uzavřel skóre v závěrečné části v přesilové hře Malgin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Dánsko - ŠvýcarskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

MS v ledním hokeji
Skupina A
Itálie - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky: 13. Pietroniro - 16. Sanheim, 29. Anderson, 36. Roy, 38. Johnson, 53. Mayo, 55. Gregor
Francie - Kazachstán 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky: 33. Texier, 40. Chakiachvili - 6. Oreškov
Dánsko - Švýcarsko 0:6
Branky: 9. Herzog, 22. Meier, 26. Suter, 33. Jerome Moser, 38. Kurašev, Malgin
Skupina B
Norsko - Velká Británie 4:3 (1:0, 2:0, 0:3) po sam. náj.
Branky: 17. Klavestad, 27. a 36. Olimb M., roz. náj. Haga - 53. Dowd, 54. Perlini, 57. Richardson,
Rakousko - USA 2:3 po prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Branky: 15. Nissner, 35. Huber - 35. Bellows, 49. Gaudette, 64. Hughes
Česko - Švédsko 3:5
Branky: 7. Krejčí, 38. Kundrátek, 46. Blümel - 20. a 29. Asplund, 23. Bemstrom, 26. Brome, 45. Bengtsson

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články