Hlavní obsah

Šimek radí dostat trosky americké obrany pod tlak

Nepovedené semifinále museli rychle hodit za hlavu. Pořád je totiž pro české hokejisty ve hře medaile z mistrovství světa. V základní skupině zdolali Američany 1:0 a v neděli od 14:20 proti nim v Tampere potřebují uspět znovu, aby po deseti letech dosáhli na cenný kov. Obránce Radim Šimek si uvědomuje, že druhá víkendová konfrontace s reprezentací ze zámoří musí vypadat jinak než sobotní zápas s Kanadou. Tam se národní tým od druhé třetiny přestal držet své hry a prohrál 1:6.

Experti hodnotí v pořadu Příklep extra šance týmů před zápasem o 3. místo na hokejovém MS.Video: Sport.cz

 
Článek

„Kanada i Amerika to mají v krvi, že jakmile začnou vyřazovací boje, hrají o dva levely výš. Musíme být na to připravení a hrát stoprocentně koncentrovaně. Neudělat zbytečné fauly, nebýt vyloučení a dostat trošku jejich beky pod tlak. Zůstali jim už jen čtyři. Mají nějaké zraněné a Jacob Megna, se kterým hraju v San Jose, odletěl domů kvůli komplikovanému porodu partnerky," prozrazuje Šimek.

Oceňuje přínos nejvytíženějšího hráče turnaje Setha Jonese, obránce Chicaga má průměrný ice time téměř 27 minut „Klobouk dolů, co předvádí. Přijde mi, že je furt na ledě a furt plný energie. Potřebujeme ho asi párkrát máznout, aby se necítil tak komfortně," konstatuje Šimek.

Experti v pořadu Příklep extra hodnotí šance před zápasem ČR-USA. V něm půjde o bronzovou medaili z MS.Video: Sport.cz

Při semifinále v americké sestavě zaskakoval v obraně i útočník Sam Lafferty. „Útočníci kolikrát říkají, že je pro ně snadné bránit a že jim stačí couvat a nemusí forčekovat, ale tak jednoduché to fakt není," říká Šimek a nabízí vlastní zkušenost. „V San Jose mě dvakrát dali do útoku, ale člověk má něco vsugerovaného, kde se má jako obránce pohybovat, a najednou jezdíte v útoku jako bludný Holanďan," přibližuje.

PŘÍKLEP EXTRA: Studio k zápasu Česko - KanadaVideo: Sport.cz

V boji o třetí místo uspěje mužstvo, kterému se podaří lépe a rychleji vymazat z hlavy zklamání ze sobotní semifinálové porážky. USA v posledních letech dokazují že i bronz je pro ně motivací. Od roku 2013 o něj hrály už pětkrát a čtyřikrát byly úspěšné, včetně zápasu s Českem před sedmi lety. Šimek je ale přesvědčen, že se národní tým oklepe. „Neděle je nový den. Furt tam visí medaile, o níž moc stojíme. Děláme všechno pro to, abychom měli čistou hlavu. Porveme se o bronz, nechceme ho tady nechat," říká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih semifinálového utkání Kanada - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Reklama

Pavouk - MS 2022

  • Čtvrtfinále

  • 26.05.22      19 : 20 Helsinky
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    0 : 3
  • 26.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 2
  • 26.05.22      15 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    4 : 3
    PP
  • 26.05.22      15 : 20 Helsinky
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • Semifinále

  • 28.05.22      13 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 28.05.22      17 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    6 : 1
  • Finále

  • 29.05.22      19 : 20 Tampere
    Finsko Finsko Kanada Kanada
    4 : 3
    v prodloužení
  • 29.05.22      14 : 20 Tampere O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    4 : 8