Hlavní obsah

Sledovat tenhle tým je radost a já mám lístky do první řady, usmívá se trenérka hokejistek po bronzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúspěšnější éra českého ženského hokeje trvá. Kanadská trenérka Carla MacLeodová navázala na práci Tomáše Paciny, před rokem přivezla s národním týmem z mistrovství světa první bronz, na který reprezentantky navázaly letos v Bramptonu. V závěrečném souboji v Kanadě znovu porazily Švýcarsko, tentokrát 3:2, a znovu se jim na krku houpe cenný kov. „Jsem hrdá, ale to platilo celý turnaj, říkala jsem to po každém utkání,“ radovala se koučka v rozhovoru pro hokej.cz.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Bronz zůstává Češkám! Hokejistky obhájily medaile z mistrovství světa.

Článek

Reprezentantkám dodala sebevědomí a svým úsměvem na střídačce i neustálou dobrou náladu. MacLeodová dovedla český tým k další medaili. „Teď jsem obzvlášť pyšná. Obrovské úsilí celého týmu. Jako trenérka si nemůžu přát nic víc," libovala si.

Její svěřenkyně si poprvé zahrály v elitní skupině A, ve vyřazovacích bojích si ale prošly stejnou cestu jako před rokem. Po těsné výhře nad Finskem ve čtvrtfinále přišel debakl s USA a vydřené vítězství nad Švýcarskem.

V utkání o bronz se Češky trápily v koncovce, ovšem v utkání dominovaly, což demonstruje i počet střel 33:13. „Mám štěstí, že můžu být součástí a pozoruju tohle odhodlání a sebevědomí hráček z první řady. Mám nejlepší lístky na stadionu," usmívala se MacLeodová.

Na šampionátu se o góly dělily všechny lajny, v závěrečném utkání ovšem byla u všeho podstatného obránkyně Aneta Tejralová (0+2) společně s druhou útočnou formací. Tereza Vanišová, která na ledě naprosto létala, si připsala rovněž dvě asistence, Denisa Křížová se prosadila dvakrát a Michaela Pejzlová jednou.

„Tenhle duel nám vyšel suprově. Jsem ráda, že jsme si to nechaly na ten nejdůležitější zápas," usmívala se pro hokej.cz Vanišová. „Dominovaly jsme celý zápas. Na puku jsme byly lepší. Jsme kvalitnější tým a věřila jsem celou dobu, že tenhle duel nemůžeme prohrát. Povedlo se," hodnotila 27letá útočnice.

Jiný svět. Česká reprezentace nahlédla do zázemí hokejistek americké univerzity. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Před rokem Vanišová o šampionát přišla, a tak si premiérový bronz užila až nyní. „Speciální pocity. Věřila jsem od začátku turnaje, že to zvládneme. Jsem na nás hrdá. Nepopsatelný moment. Jsem strašně ráda, že můžu být součásti takového týmu," rozplývala se.

Že je součástí vzestupu českého ženského hokeje mezi elitu, si zatím neuvědomuje. „Ještě všechno vstřebávám. Asi nám to dojde, až se vrátíme domů," podotkla Vanišová, která v březnu vystřelila svému týmu Toronto Six třetí triumf v řadě v zámořské lize Premier Hockey Federation.

Ve stejné soutěži působí i dvougólová Křížová, jež si užila bronzovou radost i před rokem. Tehdy se gólově neprosadila, tentokrát však byla se třemi trefami nejlepší českou střelkyní na mistrovství.

„Emoce jsou jiné, ale samozřejmě naprosto nádherné. Obhájit medaili je ještě těžší než ji získat poprvé," prohlásila Křížová a vydala se zapíjet medailovou euforii. „Oslavy budou dlouhé, to je jasná věc," usmála se.

Reklama

Související témata: