Hlavní obsah

Slováci zuří a pálí do Finů: Bylo mi za ně trapně. Tohle není hokej!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šampionátu měli ze všech týmů ten suverénně nejmladší. Věkový průměr slovenského hokejového nároďáku nedosahoval ani pětadvaceti let, talentované mládí v čele s útočníkem Slafkovským či obráncem Nemcem, kteří na letošním draftu NHL budou hodně vysoko, přesto ve čtvrtfinále pořádně trápilo Finy. Asistent generálního manažera Slováků Oto Haščák i tak byl na výkon mužstva hrdý a do domácích Suomi si navíc rýpnul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: Sestřih čtvrtfinálového zápasu Finsko - SlovenskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Finové byli jednoznačným favoritem. Vždyť v sedmi zápasech základní skupiny díky své místy až strojové defenzivě inkasovali pouhých pět branek. O to větší šok vyprodaná Nokia Arena v Tampere zažívala, když domácí miláčci po šestnácti minutách prohrávali 0:2...

Tým Suomi ale nepanikařil. Stále věřil své hře, díky které ovládl před třemi lety světový šampionát v Bratislavě či letošní olympiádu v Pekingu. Netlačil se za každou cenu dopředu, čekal naopak na chyby soupeře. A odměnou mu byl obrat na 4:2.

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Na snímku zprava generální manažer slovenské hokejové reprezentace Miroslav Šatan a jeho asistent Oto Haščák.

„Bylo mi za Finy trapně. Mají jedenáct hráčů z NHL a oni je nenechají hrát hokej. Proti mladému nezkušenému mužstvu couvají v pěti dozadu. Kdyby hráli dopředu jako Kanaďané, měli bychom mnohem větší problémy," cituje rozčíleného Haščáka server sport.sk.

„Jejich systém ničí hokej. Přijde mi to až ustřelené. Tohle není hokej. Je to jen bránění. Čekání na chyby. Ale zaslouží kredit, že to dokážou využít a mají svou sílu," pokračoval v ostrém projevu Haščák, který u slovenské reprezentace končí a od nové sezony bude generálním manažerem bratislavského Slovanu.

Slováci přesto byli proti Finům ve 49. minutě blízko vyrovnaní, střelu Slafkovského ale zastavila tyčka. „Kdyby to šlo dovnitř, (Finové) by se podle mě roztřásli tak, že bychom vyhráli v prodloužení nebo na trestné střílení. Za dnešní výkon musím sundat klobouk a dát mužstvu obrovský kredit. Ale i za celý turnaj," chválil Slováky bývalý útočník, který s Československem získal na MS dva bronzy a v roce 1997 slavil se Vsetínem extraligový titul.

Slovenský supertalent ohromil diváky sólem přes celé hřiště.Video: ČT sport, SPORT.CZ

„Není snadné přijít s tak nezkušeným mužstvem a hrát proti tak zkušeným soupeřům, jakým byli Finové. Je skoro zázrak, jakým způsobem dokážeme hrát vyrovnanou partii v takových těžkých zápasech," smekal Haščák.

Kromě Slafkovského s Nemcem si možná o první kolo letošního draftu NHL řekl 17letý útočník Adam Sýkora, draftovaný bude i o rok starší útočník Filip Mešár. Už na olympiádě v Pekingu zazářil Pavol Regenda. 22letý forvard Michalovců, který má namířeno do Mladé Boleslavi, nyní ve Finsku nasázel pět gólů.

Slovensku patří budoucnost hokeje. Ukáží to na příštích draftech. V Česku musejí přijít velké změny. Diskuze v PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

Je tak otázkou, jestli do středočeského klubu opravdu přijde. Hodně hlasitě se mluví o zájemcích z NHL... „Směrem do NHL si moc pomohl. Vím, že je mnoho týmů, které o něj mají zájem," prozrazuje Haščák, který budoucnost slovenského hokeje vidí hodně optimisticky.

„Máme další nastupující generaci v podobě Dalibora Dvorského či Samuela Honzeka. Slovenský hokej se nemá čeho obávat. Právě naopak, začínají nám pěkné hokejové roky. Máme typy hráčů, kteří budou ve světovém hokeji něco znamenat. Začíná se tvořit kostra reprezentace. Začíná se to skládat kolem charakteru a svědomitých hráčů, kteří chtějí reprezentovat nejen tehdy, když potřebují, ale když to potřebuje národní mužstvo," řekl 58letý Haščák.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Německo dnes 16 : 20
20240510T16 : 20:00+0200
Slovensko vs. Německo
Slovensko vs. Německo
Slovensko
Německo
  Švýcarsko - Norsko dnes 16 : 20
20240510T16 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko vs. Norsko
Švýcarsko
Norsko
  Švédsko - USA dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Švédsko vs. USA
Švédsko vs. USA
Švédsko
USA
  Česko - Finsko dnes 20 : 20
20240510T20 : 20:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.