Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Šli jsme za tím, nikdo nezklamal. Tohle nás vzpruží do dalšího dne! hodnotil Varaďa drama s Finskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svátek hokeje je tu, mistrovství světa v Praze a Ostravě odstartovalo. Češi do domácího šampionátu vstoupili vítězstvím nad Finskem 1:0 po samostatných nájezdech. Web Sport.cz vysílal k utkání speciální studio MS HOKEJ. Své postřehy v něm nabídl jako expert věhlasný trenér Václav Varaďa, s ním byl ve studiu šéfredaktor Martin Kézr, přímo z dějiště šampionátu se přihlásil se žhavými novinkami redaktor Jan Škvor.

Studio MS hokej 10.5.Video: Sport.cz

 
Článek

Prestižní akce se do Česka vrací po devíti letech. Národní tým si před domácími fanoušky pokusí napravit reputaci po nepovedeném loňském turnaji, na němž obsadil osmou příčku, tehdy ještě pod taktovkou finského kouče Kariho Jalonena.

V úvodu pořadu se nejprve probírala nominace. „Věřím tomu, že to nebylo jednoduché. Já osobně bych do kempu před MS vybral méně hráčů. Ale trenéři chtěli dát šanci většímu počtu hokejistů,“ uvedl trenér Varaďa.

Největší slabinou českého týmu je podle Varadi hra dozadu. „Generálka v Brně nám moc nevyšla, naší velkou slabinou jsou obránci, nemáme moc kde brát. Zápasy vyhrává obrana a brankáři,“ řekl finalista Stanley Cupu ze sezony 1998/1999. „Nakonec se Rulík rozhodl zapsat sedm beků, což je trochu ošidné. Bude to hodně stát na Gudasovi a Kundrátkovi,“ myslí si Kézr.

Kouč Rulík si nechává manévrovací prostor pro případný přílet dalších posil ze zámoří. Do utkání proti Suomi tak nezasáhnou bek Jan Ščotka a forvardi Michal Kovařčík s Radanem Lencem. „Čeká se na vývoj druhého kola play off NHL. Zejména na Carolinu a Boston. Nečas, Pastrňák, Zacha, to by byly velké posily,“ připomněl Kézr, jací hráči připadají ještě v úvahu.

Sestřih utkání ČR - FinskoVideo: Česká televize

Češi vyrazí do boje o titul nejlepších hokejistů světa v čele s kapitánem Romanem Červenkou, zkušený útočník je na svém jedenáctém mistrovství. Jeho asistenty jsou obránce Radko Gudas a útočník Ondřej Palát. „Volba Romana odpovídá našemu týmu. Nabízelo se to. Červenka hraje dlouhodobě dobře ve Švýcarsku. I přes svůj věk si vždycky odehraje svoje a na každém MS, které si vybavuji, plnil roli lídra,“ myslí si o volbě kapitána trojnásobný extraligový mistr s Třincem v roli trenéra Varaďa.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jaromír Jágr s maskoty Bobem a Bobkem při zahájení světového šampionátu.

Trenérský ansámbl musel hned v úvodní den řešit komplikaci. Nejlepší střelec minulého mistrovství Dominik Kubalík zamířil v pátek za manželkou do porodnice. Útočník Ottawy se ale nakonec v sestavě českého mužstva objevil. „Na spojení Kubalíka s Tomáškem se těším. Jsem zvědavý, jak to bude fungovat,“ řekl dvojnásobný mistr světa v roli hráče Varaďa.

Z dějiště šampionátu se přihlásil redaktor Jan Škvor. „Zápas s Finy bude strašně těžký. V Brně hráli přesně svoji hru a porazili nás. Bude otázka, jak se z toho český tým dokáže poučit. Hráči věří, že jim pomůže atmosféra, nesmějí se ale nechat příliš strhnout,“ hlásil z O2 areny ještě před utkáním redaktor Sport.cz.

Zkušený trenér Rulík vsadil na gólmanské trio z NHL Lukáše Dostála z Anaheimu, Petra Mrázka z Chicaga a Karla Vejmelku z Arizony. Proti Finům se mezi tři tyče postavil Dostál. „Zřejmě má maličko větší důvěru. Závěr sezony v NHL měl hodně dobrý, je to mladý kluk, třeba je tohle všechno sázka na to. Doufejme, že odchytá 60 minut,“ řekl Kézr k volbě brankáře pro zahajovací duel.

Probírala se i sestava Suomi. „Finové budou urputní směrem dopředu i dozadu. Několik jejich hráčů znám, byl jsem ve Finsku na krátké stáži. Mají hokejisty, kteří to mají v sobě. Hrají jednoduše a důrazně, jejich sestava je vyvážená směrem k týmovému pojetí, takový je i jejich projev,“ řekl Varaďa, někdejší opora Buffalo Sabres. „Musíme je dostat do nekomfortní situace. Jsou trošku labilnější, je potřeba je vykolejit,“ hledal recept na Finy Kézr.

Úvodní třetina branku nenabídla

Úvodní dějství potvrdilo slova expertů. Češi navzdory střelecké i herní převaze na urputnou finskou obranu recept nenašli. „Kluci za tím šli. Byli jsme nebezpečnější, drželi jsme se na kotouči. Máme víc ze hry, šance tam byly, ale zatím to tam nepadlo,“ okomentoval Varaďa první třetinu. „Nenechali jsme se přehrát, hráli jsme dobře, obstáli jsme v osobních soubojích,“ dodal Kézr.

Finové v první třetině vystřelili na Dostála jen jednou. „Dostál byl hodně soustředěný, ale střely přijdou,“ uvedl Varaďa. „Nestojí proti nám žádní hokejoví nazdárci. Musíme se víc tlačit do šancí,“ uvedl před druhou třetinou Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Dostál zasahuje v utkání proti Finsku.

„Oba týmy se přizpůsobily rychlému tempu. Nefaulovalo se. Obstáli jsme v tvrdosti i odolnosti. Dál to bude o trpělivosti a velké dřině. Jak bude zápas pokračovat, první gól bude mít větší a větší váhu,“ řekl šéfredaktor Sport.cz Kézr. „I hráči cítí, že v první třetině hráli dobře. Bude to o obraně. Rozhodne, komu to bude víc lepit,“ dodal Varaďa.

Palát se trefil, Finové ale uspěli s trenérskou výzvou

I ve druhé třetině se střelci nemohli dlouho prosadit. Až ve 39. minutě dokázal finského gólmana Säteriho překonat Ondřej Palát, jenže Seveřané uspěli s coach challenge, a tak při odchodu do kabin nadále svítilo na kostce v O2 areně 0:0. „Tomášek zastavil v brankovišti a nejevil žádnou snahu se z brankoviště dostat. Já jsem ale spíš pro to, takové trefy uznávat. Proto se hraje hokej,“ okomentoval Varaďa spornou situaci.

„Nejlepší je, pokud trenér vidí, co se stalo. Nejhorší je, když zrovna koukáte jinam,“ přidal kouč vlastní zkušenost s trenérskou výzvou.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Palát (napravo) z ostrého úhlu vstřelil puk bokem do branky. Rozhodčí po konzultaci u videa gól neuznali kvůli nedovolenému bránění brankáři, kterého se dopustil David Tomášek.

Když za tím kluci půjdou, věřím, že to tam padne,“ řekl Varaďa. „Hlavně teď nesmí v hlavách hráčů vzniknout křivda. O přestávce se teď mužstvo musí emočně srovnat po tom výbuchu radosti, který byl předčasný,“ nabádá Kézr.

Reprezentace měla i ve druhé třetině herní převahu. „Rychle k Finům přistupujeme, vyhráváme souboje. Hrajeme velmi dobře, bylo by to až kruté, pokud bychom dnešní zápas neurvali,“ uvažoval před třetí třetinou úspěšný trenér Varaďa.

„Ta sporná situace ukázala recept. Když půjdeme s pukem do branky, můžeme uspět. Bude to ale i o trpělivosti. Musíme hrát obezřetně, Finům může stačit opravdu malinko a může být karambol na světě,“ dodal Kézr. „Finové budou číhat. Věřím, že přesně tohle byl jejich plán. Budou čekat na svou příležitost,“ souhlasil Varaďa.

Střelci na brankáře nevyzráli, šlo se do prodloužení

Ani ve třetí třetině se vyprodaná O2 arena branky nedočkala. „Mačkali nás. V každém střídání si dokázali vybojovat pohyb na kotouči. Přišlo mi, že se bojíme o výsledek,“ zhodnotil třetí třetinu Varaďa.

„Proti týmu, který dobře brání, je těžké si vytvořit příležitost. Nějaké jsme měli, ale nevyužili jsme je,“ řekl Varaďa a okomentoval i Gudasovo vyloučení v závěru. „To bylo sumo.“

Foto: Gabriel Kuchta, Reuters

Brankář české reprezentace Lukáš Dostál zasahuje, překonat se ho snaží Fin Oliver Kapanen.

Ani prodloužení vítěze nepřineslo. „Věřím, že si to fanoušci užili, škoda že jsme tu branku nedali. Měli jsme gólovky, ale selhali jsme v zakončení,“ řekl Varaďa. „Teď to bude o šikovnosti,“ uvedl před nájezdy Kézr.

Češi urvali bod navíc v nájezdech

„Bod jako odměna. Šli jsme si za tím a celý zápas jsme byli lepším týmem,“ zhodnotil bezprostředně po vítězství Varaďa. „Kaše to otevřel, jak bylo potřeba, Dostál všechno vychytal a Červenka to dokončil. Vítězná loterie,“ uvedl Kézr.

„Kluci si odehráli svoje. Šli jsme si za tím. Byli jsme lepším týmem, nikdo nezklamal. Tohle nás vzpruží do dalšího dne. Někteří možná budou zítra cítit trochu únavu. Dostál si asi nemyslel, že bude mít tolik zásahů. I to možná zítra bude rozhodovat o tom, kdo bude chytat,“ řekl Varaďa.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Roman Červenka se raduje po vstřeleném gólu.

„Zvládli jsme to týmovým výkonem, silovostí, byli jsme brusliví. To jsou přesně ty atributy, které nás můžou dovést k úspěchu,“ dodal Kézr.

Web sport.cz nabízí studio MS HOKEJ každý den šampionátu. Celý díl k utkání Česko - Finsko si můžete pustit ze záznamu

  1 : 1 Kazachstán - Polsko 1 : 1 41. min Živě
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  0 : 0 Finsko - Dánsko 0 : 0 přestávka Živě
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
  3 : 1 Švédsko - Francie 3 : 1 dohráno
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  2 : 5 Velká Británie - Norsko 2 : 5 dohráno
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Francie - Německo zítra 12 : 20
20240521T12 : 20:00+0200
Francie vs. Německo
Francie vs. Německo
Francie
Německo
  Rakousko - Velká Británie zítra 12 : 20
20240521T12 : 20:00+0200
Rakousko vs. Velká Británie
Rakousko vs. Velká Británie
Rakousko
Velká Británie
  Lotyšsko - USA zítra 16 : 20
20240521T16 : 20:00+0200
Lotyšsko vs. USA
Lotyšsko vs. USA
Lotyšsko
USA
  Kanada - Česko zítra 16 : 20
20240521T16 : 20:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.