Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Američané si mysleli, že nám dají pět gólů a teď se smějeme my, říká Varaďa

Aktualizováno

Čeští hokejisté si zahrají na domácím šampionátu o medaile. Ve včerejším čtvrtfinále vyřadili Spojené státy americké nejtěsnějším rozdílem 1:0 a v sobotu si zahrají semifinále se Švédskem. V dnešním volném dni pokračuje Studio MS Hokej s hosty Václavem Varaďou a šéfredaktorem Martinem Kézrem. Moderuje Honza Homolka. Začínáme ve 13:00.

Studio MS v hokeji 24. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

Svěřenci Radima Rulíka dokázali ve čtvrtfinálovém souboji přetlačit USA. „Já jsem si to užil naživo, viděl jsem jeden zápas na tomhle šampionátu a byl to ten nejlepší zážitek,“ říká Václav Varaďa. Jediný gól zápasu dal Pavel Zacha, od kterého se puk odrazil do brány po střele Davida Špačka. „Kluci dali o jeden gól víc, než soupeř. A to je důležitý,“ krčí rameny na Varaďa. Češi se tak stali prvním týmem, který dokázal využít přesilovku proti Američanům.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

„Bylo tam spoustu dobrých výkonů od našich kluků. V první řadě Lukáš Dostál, neskutečný. V obraně se mi líbil Gudas, převážná část hráčů odehrála nejlepší zápas na turnaji. Z Pastrňáka i Zachy spadla únava. Roman Červenka opět ukázal, proč je kapitán,“ analyzuje trenér. „Ten výkon byl komplexní a bylo to přesně to, po čem Radim Rulík volal. Ukázala se velká důležitost toho prvního gólu. Byli jsme hladoví, šli jsme si za vítězstvím. Byl to skutečně výborný týmový výkon postavený na těch individuálních,“ podotýká Kézr.

Spojené státy americké vyslaly na českou branku šestatřicet střel, Lukáše Dostála ale překonat nedokázali. „Výkon Američanů mě zklamal. Nebyl tam žádný život na střídačce, energie, ten jejich výkon byl hodně mdlý. V globálu si za tím málo šli. Asi si mysleli, že nám nasází pět, šest gólů a užijí si Prahu. Teď už jsou na cestě domů a my se smějeme, že budeme hrát o medaile,“ říká bývalý trenér reprezentační dvacítky.

Američané si nevytvořili žádnou stoprocentní šanci. „Neměli nic, čím by český tým porazili. Na straně národního týmu je ta odhodlanost. A ještě tam byl jeden faktor – ta energie z hlediště. Diváci je hnali,“ přitakává Kézr. „Nedali do toho tolik srdce jako my. Bylo vidět jen pár hráčů, Tkachuk, Boldy, Jones. Ale to bylo všechno, trochu to jen tak odjezdili,“ doplňuje Varaďa.

Na českém výkonu ve čtvrtfinále se ale stále dají najít kaňky. „Je potřeba přidat víc gólů. Byť proti Američanům stačil jeden, ale 5 na 5 jsme těm silným soupeřům ještě gól nedali,“ připomíná Kézr. „Věřím, že se kluci vydají a teď se bude hrát o medaile, uvidíme,“ dodává Varaďa.

Do velké šance se v zápase s USA dostal David Pastrňák, brankáře Lindgrena nepřekonal a na turnaji zatím zůstává bez vstřelené branky.. „Myslím, že, když vyhrajeme zlatou, tak mu to bude jedno, jestli dal gól. A třeba ve finále pojede nájezd, ukáže zase tu rychlost a třeba rozhodne,“ predikuje Varaďa. Bostonská dvojice Zacha, Pastrňák byla doplněna Ondřejem Palátem. „To spojení funguje. Líbí se mi tahle varianta o trochu víc než s Červenkou,“ vypráví Kézr.

První gól v reprezentačním dresu dal ve čtvrtfinále Pavel Zacha. „Bez toho, aniž by vystřelil, tak dal branku. Je v něm velký potenciál a věřím, že v dalších zápasech půjde ještě víc nadoraz,“ vypráví osmačtyřicetiletý trenér. Zacha ale několik let reprezentaci odmítal. „Myslím, že ta minulost je zapomenutá. Na Pavlovi je vidět, že přijel reprezentovat s chutí, vyzrál, na některé věci se možná dívá jinak. A mám pocit, že to je pro něj zážitek,“ přidává šéfredaktor Sport.cz

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Pavel Zacha dává gól ve čtvrtfinále MS proti USA

„Teď cítím, že vnímá, že kabina ho přijala. Já nevím, co se tam dělo, proč nikdy nepřijel. Každý hráč potřebuje něco jiného, ale třeba teď Pavel našel to, co potřebuje. Myslím, že teď už bude chtít už vždycky přijet,“ je přesvědčen Varaďa. „Podle mě tady dobře zapracoval reprezentační tým. Zacha byl hodně odcizený od českého hokeje. Tohle mi trochu přijde, jako nalezení ztraceného syna,“ říká Kézr.

Hlavní trenér české reprezentace je na mistrovství světa pod velkým drobnohledem. „Pro Radima Rulíka je to strašně těžká situace. První šampionát v roli hlavního kouče a ještě doma. Dostává se pod určitý tlak. A to čtvrtfinále je taková hrana, takže to z něj mohlo trochu spadnout,“ vysvětluje Kézr. „Všechno nám do sebe zapadá. Realizační tým i hráči jsou vděční, že budou hrát o medaile,“ myslím si Varaďa.

Program semifinále MS:

Sobota 25.5. - Praha

14:20 Švédsko - Česko

18:20 Kanada - Švýcarsko

Soupeřem národního týmu v semifinále bude Švédsko. „Já jsem si myslel, že je Finové dají. Švédům jsem nevěřil, ale bylo vidět, jak se na to vítězství nadřeli,“ glosuje bývalý extraligový trenér. Ve čtvrtfinále se Švédové trápili s Finskem a rozhodnout museli až v prodloužení.

V přesilové hře dal vítězný gól čtvrtfinále Joel Eriksson. „Ze Švédů jde, nechci říkat strach, ale řeknu, že mají tah. Ale naše mužstvo si po čtvrtfinále věří, takže věřím, že se dá hrát i s nimi, takže abych ocenil tu sílu švédského týmu tak řeknu, že šance jsou 51 na 49,“ směje se Kézr. „Síla Švédska je opravdu veliká. Jsou tam kvalitnější, vyspělejší hráči. Působí jako mašina. Teď jde o to, abychom měli i štěstí a šli mu naproti,“ dodává Varaďa.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.