Hlavní obsah

Jsem pyšný na celý tým! hlásil hrdý Pastrňák. Semifinále se Švédy bude kvůli jeho partnerce speciální

Aktualizováno

Cítil obrovskou hrdost na celý tým. Jak se dokázal popasovat se silným výběrem Spojených států, kterým nepovolil jediný gól. Stejně tak byl David Pastrňák po výhře 1:0 ve čtvrtfinále MS rád za spoluhráče z Bostonu Pavla Zachu, že jej premiérovým gólem v reprezentaci rozhodl právě on. A v sobotu, přesně v den 28. narozenin, čeká Pastrňáka speciální semifinálový duel proti Švédsku, zemi své snoubenky.

David Pastrňák: Jsem pyšný na kluky, na týmový výkon. Ve třetí třetině jsme hráli házenou. Video: Sport.cz

 
Článek

Davide, co se ve vás pár minut po postupu do semifinále MS odehrává?

Neskutečná radost, a hlavně jsem pyšný na výborný týmový výkon. Dosty (Lukáš Dostál) neskutečný. Stál tam na hlavě, neskutečný výkon. Soustředil se celý zápas na každou střelu. Pak je to jednoduché vyhrát čtvrtfinále, když gólman má nulu. A samozřejmě vítězný gól. Pavel Zacha. Jsem za něj moc rád. Jinak to ani být nemohlo. První mistrovství a dal tak důležitý první gól za nároďák.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

Myslíte, že pro Zachu je gól zadostiučiněním? Za všechny ty roky předtím, kdy z nejrůznějších důvodů na MS nikdy nehrál?

Určitě. Ať to měl, jak to měl, tak dneska je tady a to je to, na čem záleží. Dal vítězný gól, důležitý. Jsem za něj moc rád a jsem na něj pyšný.

Je to na vás na první pohled patrné…

Mám obrovskou radost. Jsem pyšný na celý tým, a hlavně jsem rád, že jsme to zvládli pro národ. To, co tu kluci dva týdny prožívají, a já pár dní, je neskutečné. Jsme moc rádi, že jsme dokázali vyhrát a tenhle krásný turnaj si prodloužili do boje o medaile. I pro fanoušky, kteří vytvářejí neskutečnou atmosféru. Mám obrovskou radost. Ve třetí třetině už nebyl led úplně ideální, takže se tam hokej moc hrát nedá. Takže se to tam jenom házelo a bránili jsme. Ubránili jsme to a moc se těšíme do bojů o medaile.

Srazili jste Američanům hřebínek?

Myslím, že to je jejich styl hry, ne že by byli namistrovaní. To spíš Kanaďani. Amíci hrají tvrdě, jak sledujete evropský hokej, možná je to pro vás něco víc. Za mě to je normální, hrají tak pořád.

Živě z dějiště hokejového mistrovství světa - 24. 5. 2024Video: Sport.cz

Co jste udělal špatně ve 14. minutě, když jste za stavu 0:0 neproměnil sólový únik?

Snažil jsem se udělat kličku, jednu z nejvíc komfortních, které mám. Dělám ji často, ale možná jsem jel moc rychle. Tak rychle už jsem dlouho nejel. A pak mi to přeskočilo. Měl jsem střílet. Všichni víme, že led není ideální, takže někdy je lepší hrát jednoduše. Naštěstí nám gól nechyběl a zvládli jsme to vybojovat.

V semifinále vás čekají Švédové…

Už bylo na čase, ještě jsem tenhle souboj neměl. Určitě to bude v naší rodince speciální a moc se na to těším. Trvalo to asi, nevím kolik, sedm let. Moc se těším a jsem na to zvědavý.

Program semifinále MS:

Sobota 25.5. - Praha

14:20 Švédsko - Česko

18:20 Kanada - Švýcarsko

Narážíte tím na svou švédskou partnerku Rebeccu…

Jasně. Bude to okořeněné, tenhle souboj jsme ještě v rodině neměli. Hned se podívám na mobil a jsem zvědavý, jaké zprávy tam na mě čekají. Původně jejich (přítelkyně s malou dcerkou) příjezd nebyl v plánu, ale teď se to asi změní.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Švédové na turnaji ještě neprohráli a jsou považováni za nejžhavější kandidáta na zlato…

Mají neskutečný tým. Hlavně obranu. Každá země jim ji závidí. Těším se na to.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.