Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Tým byl dobře sladěný, jsem rád, že nás trenéři nezklamali, říká po triumfu Hadamczik

Aktualizováno

Český hokej získal po 14 letech titul mistra světa. Na domácím světovém šampionátu svěřenci Radima Rulíka prožili hokejovou pohádku, kterou zakončili finálovým triumfem nad Švýcarskem. Historický úspěch přišel do posledního Studia MS HOKEJ na Sport.cz okomentovat prezident Českého hokeje Alois Hadamczik. Spolu s ním byl ve studiu Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji ke zhodnocení hokejového mistrovství s Aloisem HadamczikemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Měl jsem to nastavené tak, že každé místo od prvního do čtvrtého bude úspěch. A když jsme porazili Švédsko, tak jsem byl přesvědčen, že vyhrajeme zlatou medaili,“ tvrdí prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Velkou zásluhu na českém triumfu mají trenéři. „Tým byl velmi dobře sladěný, trenérský tým ukázal už na dvacítkách, že to umí poskládat. Síla byla v kolektivu a diváci byli šestým hráčem, protože byli famózní,“ popisuje bývalý reprezentační trenér.

Fotogalerie

Na zlato čekal český hokejový národ 14 let. „Já věřím, že tenhle úspěch přinese boom českého hokeje, protože nastupující generace se může v nových mistra světa vidět. Dostál, Nečas, Pastrňák budou teď vzory,“ myslí si Kézr.„Měli jsme výtečné hráče a hokejové osobnosti. Bylo to skvělé. A takhle bych mohl jmenovat další hráče, Kaše, mladý Špaček, Kundrátek,“ vykládá Hadamczik.

V českém týmu jsou tři držitelé Stanley Cupu - Michal Kempný a dvojnásobní vítězové s Tampou Bay Jan Rutta a Ondřej Palát. Druhý jmenovaný na světovém šampionátu zapsal šest bodů (3+3). „Odehrál skvělý turnaj, nejlepší jeho mistrovství. A je to takový hráč, kterého bych chtěl v týmu mít,“ říká Hadamczik. Ve zlatém mužstvu je i celkem 11 hráčů z české extraligy. „To je skvělá vizitka,“ říká Kézr.

K mistrovskému titulu dovedl český tým kapitán Roman Červenka. „Je to v tuhle chvíli dvojnásobný mistr světa. A ty dva tituly trochu rámují jeho kariéru. Je to člen ještě té zlaté generace a protáhl tu nit až do letošního roku,“ vykládá Kézr a připomíná, že osmatřicetiletý útočník byl v kádru i při titulu v roce 2010.

Českou reprezentaci posílili během turnaje tři další hráči ze zámoří - Nečas, Pastrňák a Zacha. „My jsme si přáli, aby přijeli. A z kabiny sršela taková skvělá atmosféra, že i náhradník je hráč,“ vysvětluje Hadamczik. „Já myslím, že s touhle kartou počítal Radim Rulík od začátku, a tak karta mu neskutečně vyšla. A nemyslím si, že by to někdo z hráčů bral jako křivdu, že nehraje,“ přidává šéfredaktor Martin Kézr.

„Samozřejmě nám přijeli další skvělí hráči. Zacha, já jsem ho nějak víc neznal a dostával jsem spoustu mailů, aby Zacha nikdy nejel. Ale na mě ten hráč udělal skvělý dojem,“ přibližuje jednasedmdesátiletý šéf Českého hokeje.

Na realizační tým se po turnajové generálce v Brně na MS snesla velká kritika. „Jsem rád, že nás ten tým, kterému jsme dali důvěru nezklamal,“ tvrdí šéf Českého hokeje.„Myslím, že měl Rulík všechny ty kroky promyšlené dopředu,“ domnívá se Kézr.

Klíčovým mužem českého úspěchu byl třiadvacetiletý Lukáš Dostál, který odchytal většinu zápasů na turnaji. „Chytal fantasticky, spolu s Nečasem jsou to děti Libora Zábranského,“ připomíná domovský klub Kometa Brno Hadamczik. Pouze v zápasech s Norskem a Rakouskem Dostála nahradil Petr Mrázek.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

Alois Hadamczik zažil v úvodu šampionátu nepříjemný moment, kdy ho diváci při proslovu vypískali. „Cítil jsem se asi nejhůř v životě. Měl jsem připravených pár vět, chtěl jsem něco říct a teď na vás lidi začnou pískat,“ krčí rameny jednasedmdesátiletý bývalý reprezentační kouč s tím, že jakmile Češi vyhráli první duel, na všechno zapomněl.

Národní tým prošel turnajem ke zlatu bez jediné prohry v základní hrací době. Ve skupině obsadil třetí místo a ve čtvrtfinále dokázal přetlačit Spojené státy americké těsně 1:0. „Na týmu bylo strašně vidět, jak si šampionát užívá, jak si jde pro ten zážitek, a nakonec si ho pozlatil,“ vykládá Kézr.

V semifinálovém duelu pak parta okolo kapitána Červenky rozstřílela Švédsko 7:3. „Doslova jsme je rozdrtili, ten švédský tým, který byl postavený na zlato,“ obdivuje Kézr. První zlato na domácím šampionátu v historii České republiky vystřelil národnímu mužstvu v zápase se Švýcarskem bostonský útočník David Pastrňák.

Národní tým povede Radim Rulík a jeho tým s velou pravděpodobností i v dalších letech. „Nevidím důvod, proč by neměl realizační tým pokračovat, Radim Rulík má platnou smlouvu a myslím, že chce pokračovat,“ tvrdí Hadamczik. „Před českým týmem stoji výzva nejen obhajoby titulu příští rok, ale i olympiády v Itálii 2026. A ten tým o moc silnější už nebude, připočteš pár hráčů, Hertl, Hronek, možná Chytil a dál,“ vypráví Kézr.

Hadamczik, který bude v červnu znovu kandidovat na prezidenta svazu, se snaží prosadit, aby se mistrovství světa v hokeji vrátilo do Česka v kratším termínu. „Já jsem to navrhl IIHF, aby to tady bylo zpátky, co nejdřív. Ty diváci jsou skvělí, takže věřím, že by to Českému hokeji pomohlo,“ vysvětluje trojnásobný medailista ze světových šampionátů. Mistrovství světa 2024 vytvořilo nový rekord návštěvnosti, zápasy v Praze a Ostravě navštívilo přes 797 tisíc diváků.

Ve speciálním závěrečném Studiu MS HOKEJ na Sport.cz promluvil prezident Českého hokeje i o dotacích a finanční stránce světového šampionátu, obětavosti Jakuba Krejčíka, který hrál finále se zlomeným nosem, přesunu hokejové Síně slávy nebo tlaku médií na tým i na prezidenta svazu.

Cesta českého týmu za zlatemVideo: Sport.cz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.