Hlavní obsah

Zacha: Jsem nadšený. O zlatu jsem snil i v době, kdy jsem MS jen sledoval a nebyl na nich

Když se spolu s ostatními hráči chytil po skončení finále na modré čáře za ramena a se zlatou medailí poslouchal českou hymnu na počest nových mistrů světa, běžela Pavlu Zachovi hlavou spousta myšlenek. I ty deset let staré.

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Co všechno se vám tedy honilo hlavou?

I trochu osmnáctky mi vyskočily, jak jsme v roce 2014 prohráli finále. Teď jsme konečně viděli stoupat nejvýš ke stropu haly naši vlajku a po posledním zápase sezony si s kluky mohli zazpívat (hymnu). Je to něco neuvěřitelného.

Byly to hodně emotivní momenty?

Dneska to bylo parádní, jak se i zpívalo. Jsem nadšený, vždycky chcete vyhrát poslední zápas sezony a většinou je to hodně těžká věc, aby se toho dosáhlo. Teď, když to je, tak je to parádní.

Myslel jsem, že se při oslavě gólu nikdy nedostanu na kolena, přiznal David Pastrňák. To, co vypuklo, bylo neskutečné!Video: Sport.cz

Někdo se titulu mistra světa nedočká nikdy, vám se to podařilo po čtvrtém odehraném zápase…

Přijel jsem do týmu, který výborně fungoval. Kluci vzali nás, nové hráče, co jsme přišli. Jsem hrozně rád, že jsem mohl reprezentovat a vyhrát tady.

Staroměstské náměstí v euforii, po 14 letech se Česko dočkalo titulu mistrů světa v hokejiVideo: Sport.cz

Snil jste o tom?

Jo. Reprezentovat Česko a vyhrát MS, to je něco, nad čím přemýšlíte, i když na šampionát nejedete, a jen ho sledujete. Mít takové štěstí, jako jsem měl já, že jsem přijel zrovna do takového týmu a takové atmosféry, je parádní. Užíval jsem si to.

A i se ukázat českým fanouškům, kteří vás až doteď mohli sledovat jen v zámoří?

Když hrajete tam (v NHL), tak se na to nedá (z pozice fanouška) tak pravidelně koukat. Sem přijet a vyhrát turnaj… Hlavně rodina mě tolik neviděla, byl jsem rád, že mě tady mohli vidět hrát naživo. Užíval jsem si to.

Máma s tátou na vás budou pyšní?

Myslím, že jsou za mě hrozně rádi. Že jsem jel reprezentovat a takhle se to povedlo. Přáli celému týmu, táta už mi i psal při turnaji, že viděl, že tým hraje výborně, a že je rád, že jsem přijel. Jsem rád, že to mohli vidět naživo celá rodina.

Gól Davida Pastrňáka ve finále mistrovství světaVideo: Česká televize

Co říkáte na fakt, že finále rozhodl David Pastrňák?

Zase dokázal, jak je výborným střelcem. Přijel pomoct týmu jakkoliv, když pak dá rozhodující gól, tak je to super. On ale odehrál výborný turnaj, teď dal asi nejdůležitější gól v turnaji. Celý tým mu v tom pomohl.

V čem byla největší síla mužstva?

Jak jsme hráli všechny čtyři lajny celý turnaj. Všichni měli svůj úkol a dodrželi ho, nikdo se tam nesnažil dělat něco navíc. Od doby, co jsem tady, nás i každý zápas podržel gólman. To pomůže.

Užíval jste si pozápasovou atmosféru a interakci s fanoušky na tribunách?

Během hry to tolik neslyším, soustředím se na zápas. Ale po něm, když můžete trochu vypnout a vidět fanoušky, jak tam skáčou a zpívají hymnu, to bylo parádní. Užívali jsme si to moc.

Teď si užijete i mistrovské oslavy…

Těším se hodně. Teďka teda ještě pořádně nevím, co se děje. Ale těším se na to a myslím, že to bude super. Jsem rád, co se tady odehrálo a co kluci odvedli na ledě.

Díky tomu i rychle přebolí vyřazení s Bostonem?

Když jsem tady byl první dva dny, tak jsem nad tím třeba ještě trochu přemýšlel, ale pak jak jsme začali hrát zápasy, tak už se na to trošku zapomnělo. Možná je lepší, že se šlo rovnou do turnaje a mohlo se začít přemýšlet nad něčím jiným. Teď jsme vyhráli poslední zápas. Super.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.