Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Přijde mi, že jsme do poslední chvíle nevěděli, co chceme, říká expert o nominaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár hodin zbývá do startu hokejového mistrovství světa. Sport.cz denně nabídne speciální pořad Studio MS hokej, který přinese vše podstatné z dění v Praze a v Ostravě. Hostem prvního dílu byl trenér Chomutova Martin Pešout spolu s šéfredaktorem Sport.cz Martinem Kézrem. Pro Česko půjde o třetí domácí šampionát v samostatné historii. A do třetice se pokusí zaútočit na medaili.

První studio k MS v hokeji s Martinem Pešoutem Video: Sport.cz

 
Článek

Rulíkův finální výběr hráčů vyvolal velkou diskusi ještě před startem turnaje. „Nominace je vždycky právo hlavního trenéra. Vidí hráče každý den, ví, jak kdo komunikuje, kdo mu sedí, na kterou roli, a to my obyčejní fanoušci nevidíme. A samozřejmě ten hlavní trenér je za to pak zodpovědný,“ diplomaticky komentuje nominaci trenér Pirátů Chomutov Martin Pešout.

V českém hokejovém prostředí, a hlavně na sociálních sítích panuje neklid ohledně nominovaných hráčů. „To napětí přisuzuju tomu, že se hraje doma. Tam je to vždycky ostře sledované. Radim Rulík udělal pár odvážných a překvapivých kroků. Staly se nezvyklé věci,“ dodává šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr a zmiňuje vypadnutí hráčů ze zámoří. „Český hokej není zvyklý na to, že by hráči z NHL přijeli do přípravy a pak nejeli na šampionát.“

Vyřazení v závěrečné fázi přípravy postihlo hned čtyři hráče ze zámořské soutěže – Radima Zohornu, Filipa Zadinu, Jakuba Vránu a Tomáše Noska. A právě Nosek byl hodně propíraným jménem. „Tady je to strašně těžký, ten hráč má jet lag. A teď má předvést, co v něm je. Já, když ty kluky beru, tak vím, kam je beru a kam s nimi počítám. Ale tohle mi přijde nefér. Trošku mi to připadá, že jsme do poslední chvíle nevěděli, co chceme,“ popisuje situaci okolo jednatřicetiletého útočníka Pešout.

„Já mám pocit, že při hledání elitního centra českého týmu se trenér Rulík rozhodl, že tam zkusí i Noska. A to není jeho pozice ze zámoří, takže mu to tam nešlo. Ale chtít po hráči něco, co není úplně jeho, není šťastné,“ přitakává Kézr.

Do závěrečné nominace se nedostal ani jednadvacetiletý bek z extraligy Jiří Ticháček. „Za mě měl jet. Mělo by se mu dát najevo, že když někdo prorazí v takhle mladém věku, tak šanci na MS má. Myslím si ale, že se zapomnělo i na Libora Zábranského, který odjel všechny turnaje. A myslím, že třeba David Špaček dostal přednost právě před ním,“ je přesvědčen sedmapadesátiletý trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ondřej Kaše, Roman Červenka, Lukáš Sedlák, David Špaček a Matěj Stránský během tréninku hokejové reprezentace před utkáním s Finskem v rámci Mistrovství světa 2024, dne 9. května 2024 v Praze.

Pro syna olympijského vítěze z Nagana Jaroslava Špačka Davida půjde v jednadvaceti letech o premiéru na světovém šampionátu. Tu zažije i o tři roky starší útočník Jáchym Kondelík. „Já jsem byl strašně překvapený, že jede. Je to takový kolohnát, s velkýma rukama a velkýma nohama. Myslím, že tu šanci dostal oprávněně, on bude ten silný hráč před brankou,“ glosuje přednosti skoro dvoumetrového forvarda Pešout. „Já myslím, že právě tou silou přetlačil třeba Radima Zohornu v té finální nominaci,“ říká Kézr. „O ofenzivní stránku mám ale obecně trochu obavu. Budou se muset prosadit hráči jako Ondřej Kaše nebo Tomášek,“ připomíná šéfredaktor Sport.cz.

Elitní formaci na čtvrtečním tréninku tvořili právě Ondřej Kaše s Lukášem Sedlákem a Romanem Červenkou. „Já si myslím, že tady Radim Rulík vsadil na to dát tři nejlepší hokejisty k sobě. Tyhle hráči vám dají něco navíc, to jsou ti hokejisti, kteří to musí rozhodnout,“ odhaluje Pešout.

Na Pastrňáka bych počkal, může týmy vystrašit

Ofenzivní činnost elitní formace by mohl ovlivnit případný příjezd Davida Pastrňáka. Jeho Boston hraje ve čtvrtfinále playoff NHL s Floridou 1:1. „Určitě bych na Pastrňáka čekal. Ta aura okolo něj je neskutečná. Už to, že by přijel by vystrašilo ostatní týmy,“ říká rozhodně trenér Chomutova. „Pamatuji si na MS v Kodani, Krejčí s Pastrňákem byli v Dánsku pár hodin a vlítli na Rusy neskutečně,“ připomíná šampionát z roku 2018 Kézr.

V českém výběru je osm obránců. „Tomáš Kundrátek je za mě zaslouženě v nominaci, David Špaček jako mladý hráč trénuje i přesilovky. Viděli jsme to i v Brně, ti beci byli hodně pod tlakem, bude to pro ně náročné,“ rozebírá složení obrany Kézr.

Velmi diskutovanou otázkou je i, kdo z brankářského trojlístku odchytá úvodní duel s Finy. „Kdyby bylo na mě, tak já bych poslal Petra Mrázka do brány,“ přesvědčuje Kézr. „Nemyslím si, že by měli chytat všichni tři během základní skupiny. Jasně bych brankářům řekl, že v pátek bude chytat Mrázek a v sobotu Lukáš Dostál,“ dovysvětluje situaci okolo gólmanů Pešout.

Českou republiku čeká třetí domácí mistrovství světa v samostatné historii. V letech 2004 a 2015 ale národní tým na medaili nedosáhl. „To domácí mistrovství vás buď vystřelí někam do výšin, anebo neustojíme ten tlak. Je to dvousečný a je strašně důležitý, aby se ten první zápas povedl, hlavně herně,“ doplňuje Pešout, který si v minulosti působení u národního týmu vyzkoušel v roli hlavního kouče hráčů do 18 let.

V prvním dílu speciálního pořadu Studio MS hokej došla řeč i na to, jak složitá byla pro hráče příprava, kterou ještě týden před šampionátem tvořilo 37 hokejistů, experti se ohlédli i za výkonem na Betano Hockey Games a redaktor Jan Škvor nastínil, jak budou speciální studia během domácího mistrovství světa na Sport.cz vypadat.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

  Švédsko - Francie dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  Velká Británie - Norsko dnes 16 : 20
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Kazachstán - Polsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  Finsko - Dánsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.