Hlavní obsah

Švédsko - Velká Británie 6:0SESTŘIH: Švédové rozdrtili Brity a vedou ´českou´ skupinu

Švédští hokejisté porazili na mistrovství světa v Tampere jednoznačně 6:0 Velkou Británii a s plným počtem devíti bodů se dostali do čela "české" skupiny B o skóre před domácí Finsko. Tým kouče Johana Garpenlöva získal už úvodním dějství pětibrankový náskok. Dvěma góly a jednou asistencí k tomu pomohl Anton Bengtsson, tři body za branku a dvě přihrávky si připsal také obránce Rasmus Dahlin a dvakrát skóroval Rasmus Asplund. Britové zůstávají s jedním bodem poslední.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Švédsko - Velká BritánieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Švédové poprvé udeřili už v 13. sekundě. O nejrychlejší branku turnaje se postaral Asplund, který po střele spoluhráče z Buffala Dahlina z dorážky překonal Bownese. V 5. minutě po Dahlinově chybné rozehrávce ohrozil Hellberga z pozice mezi kruhy Dowd. Na druhé straně z podobné pozice uspěl v čase 7:43 Nordström.

V polovině úvodní části už to bylo 3:0, protože Bengtsson po přihrávce Bromého proměnil přečíslení tří na dva. Ve 14. minutě prošla Dowdem tečovaná Dahlinova střela Bownesovi mezi betony. Zkorigovat stav se nepodařilo před odkrytou brankou Conwayovi a pět sekund před první pauzou využil při Lakeově vyloučení přesilovou hru Asplund snadnou dorážkou po Kellmanově střele.

Do druhé třetiny Bownse nahradil Whistle, který držel čistý štít. Pomohlo mu, že Lindholm neměl ve 23. ani ve 26. minutě přesnou mušku. Potom jej nadvakrát nepřekonal Bromé.

Britové odolali i při Clementsově trestu a Hellberga mohli připravit o nulu v závěru druhé části. Švédský gólman vyrazil střelu Davida Phillipse a při Bengtssonově pobytu na trestné lavici pomohla Švédům po Myersově dorážce horní tyč. Před pauzou šel Bengtsson pykat znovu a Waller opět šanci neproměnil.

Ve třetí třetině mohl nejdříve zvýšit Ekman-Larsson a na druhé straně měl možnost Neilson. Britové odolali při trestu Davida Phillipse. V 54. minutě už Whistle inkasoval. Bengtsson se po Langově přihrávce trefil z pozice mezi kruhy do pravého horního rohu jeho branky. Čisté konto nesebral Hellbergovi ani Davies.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Tampere):
Švédsko - Velká Británie 6:0 (5:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Asplund (Kellman, Dahlin), 8. J. Nordström (A. Larsson, Bemström), 11. A. Bengtsson (Bromé), 14. Dahlin (Pudas, A. Bengtsson), 20. Asplund (Kellman, Dahlin), 54. A. Bengtsson (O. Lang, Tömmernes). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Synek (SR). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 3012.
Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman-Larsson, A. Lindholm, Tömmernes, Pudas - Bemström, Aman, J. Nordström - Friberg, Kellman, Asplund - Bromé, A. Bengtsson, C. Klingberg - O. Lang. Trenér: Johan Garpenlöv.
Velká Británie: Bowns (21. Whistle) - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Batch - Mosey, Conway, Perlini - Lake, Dowd, Neilson - Davies, J. Phillips, Waller - Hook, Myers, Duggan. Trenér: Peter Russell.
1.Švédsko3300014:49
2.Finsko3300011:29
3.USA311018:75
4.ČR310119:84
5.Rakousko301115:73
6.Lotyšsko310025:83
7.Norsko301026:112
8.Velká Británie300124:151

Reklama

Související témata: