Hlavní obsah

Zákaz účasti Ruska a Běloruska na hokejovém MS platí i pro příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ani Bělorusko, které se podílejí na vojenské invazi proti Ukrajině, nebudou hrát hokejové mistrovství světa ani v příštím roce, kdy šampionát v termínu od 12. do 28. května 2023 budou společně hostit finské Tampere a lotyšská Riga. K takovému závěru dospěl kongres IIHF na závěr letošního šampionátu, jak oznámil šéf světového hokeje Luc Tardif.

Foto: @ facebook CSKA

Ilustrační foto.

Článek

„Mohu veřejně oznámit, že vyloučení Ruska i Běloruska ze všech hokejových akci na mezinárodní úrovni se týká i příštího roku. Na další vývoj situace musíme počkat, ale museli jsme přijmout jasný závěr směrem k příští sezoně," prohlásil Francouz stojící od září v čele Mezinárodní hokejové federace

„Kongres jednoznačně posvětil návrh Rady IIHF, že suspendování ruských a běloruských týmů platí i pro sezonu 2022/23. Marketingově i hokejově to ztráta je, ale musíme mít na mysli především bezpečnost všech aktérů i realitu dění ve světě, takže opravdu si neumím představit, že by někde v cizině hrály nějaký ruský nebo běloruský celek," doplnil viceprezident IIHF Petr Bříza, podle nějž podzimní kongres bude muset reflektovat další vývoj, která jde směrem izolace zemí podílejících se na vojenské agresi.

„Žalují nás Rusové a opatření vůči sobě označují za diskriminační, takže musíme být připraveni uspět se vším u soudům a mít veškeré kroky právně podložené," říká Bříza.

„Pamatuji se, jak jsme si 22. února s Lukem Tardifem v Pekingu připíjeli šampaňským na to, že jsem nějak zvládli olympiádu, že se nám daří dostat zpátky do kalendáře odložené nebo zrušené kvůli covidu. Oba jsme si mysleli, že nastane klidnější doba a najednou přišla válka a všechny problémy kolem Ruska. Ale žádné jiné řešení, než bylo potvrzené tady v Tampere, ale ta situace ani nemá," říká Bříza.

Tardif pak připustil, že nastane velké dilema, kam ony dvě země s velkou hokejovou tradicí zařadit při jejich návratu. Jestli Rusko a Bělorusko rozšířit počet účastníků elitního šampionátu na osmnáct nebo je zařadit do divize 1A, aby si vybojovaly postup.

„Museli jsme v návaznosti na vyloučení Rusů a Bělorusů upravit strukturu všech šampionátů a teprve v budoucnu budeme řešit, jak může vypadat jejich comeback," řekl Bříza.

Na příští MS postoupily Slovinsko a Maďarsko. Za rok tak budou šampionát divize 1A hrát v Nottinghamu domácí Velká Británie, Itálie, Litva, Korea, Polsko a Rumunsko. Vrcholní představitelé pak při hodnocení letošního MS ve Finsku vyjádřili společně radost, že hokejová komunita zažívá po třech letech normální šampionát s fanoušky v hledišti i ve fan zónách. „Vrátila se správná divácký atmosféra v zemi, kde lidé milují hokej," prohlásil Bříza.

Reklama

Související témata: