Hlavní obsah

Zaslíbené Tampere? Nikoliv! Češi obětí výměny, šampionát začnou pikantním soubojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaslíbené Tampere, v němž hokejová reprezentace letos v květnu ukončila ziskem bronzu desetileté čekání na medaili z MS, padá a střídá ho Riga. Pořadatelé příštího světového šampionátu využili povolené možnosti jednoho prohození účastníků mezi základními skupinami a Češi se tak stěhují do skupiny B, která se odehraje v lotyšské metropoli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Kari Jalonen na střídačce české hokejové reprezentace.

Článek

Rozdělení zúčastněných zemí do jednotlivých skupin se odvíjí od jejich postavení v žebříčku Mezinárodní hokejové federace, kde Čechům aktuálně patří šestá příčka (kvůli neúčasti Ruska de facto pátá). Pořadatelé ale mají právo jedné změny, kterou taky učinili. A tak národní tým nakonec sehraje skupinu v Rize, kde se šampionát konal už v letech 2006 a 2021, Američané naopak pocestují do Tampere.

„Tím nejzásadnějším důvodem byla snaha pořadatelů mít v hledišti v Rize co nejvíc fanoušků, aby měli nějaký zisk na ticketingu. Kdyby v Lotyšsku hrála Kanada i Amerika, moc diváků ze zámoří by nedorazilo. Proto chtěli do Rigy nás, abychom s sebou přitáhli i fanoušky," vysvětluje pro Sport.cz manažer národního týmu Jan Černý.

„Ze sportovního hlediska je to pro nás dobrá zpráva. Kdybychom zůstali v Tampere, podle žebříčku IIHF bychom byli až jako třetí (po Finsku a Švédsku), zatímco v Rize budeme místo Spojených států dvojka za Kanadou," dodal Černý.

Program české reprezentace na MS 2023, skupina B (Riga)
Pátek 12. května15:20Slovensko – Česko
Neděle 14. května19:20Česko – Kazachstán
Pondělí 15. května19:20Česko – Lotyšsko
Čtvrtek 18. května15:20Česko – Slovinsko
Sobota 20. května11:20Norsko – Česko
Neděle 21. května19:20Česko – Švýcarsko
Úterý 23. května15:20Kanada – Česko
Pozn.: Začátky zápasů jsou uvedeny v SELČ, v Rize je o hodinu více

Svěřenci hlavního trenéra Kariho Jalonena už znají i přesné časy jednotlivých zápasů. A obstarají hned úvodní střetnutí šampionátu, kdy jim bude od 15:20 SELČ (v Rize je o hodinu více) soupeřem Slovensko.

Po denní pauze pak Češi vyzvou v neděli Kazachstán, o den později Lotyšsko. Po dvoudenním volnu následují utkání se Slovinskem, Norskem, Švýcarskem a skupinu uzavřou duelem s Kanadou.

Složení základních skupin
Skupina A (Tampere)
Finsko
Švédsko
USA
Německo
Dánsko
Francie
Rakousko
Maďarsko.
Skupina B (Riga)
Kanada
Česko
Švýcarsko
Slovensko
Lotyšsko
Norsko
Kazachstán
Slovinsko.

Skupinu A v Tampere tvoří Finsko, Švédsko, USA, Německo, Dánsko, Francie, Rakousko a Maďarsko. Obě pořadatelská města pak budou hostit dva čtvrtfinálové zápasy. Semifinále a duely o medaile naplánované na 28. května se uskuteční stejně jako letos v Tampere.

Reklama