Hlavní obsah

Zbořil se v rodném městě popere o MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těší se na reprezentační debut v rodném městě. Obránce Jakub Zbořil se představí na brněnském ledě dnes proti Švédům a o místo v nominaci na hokejové MS bude usilovat taky zítra se Švýcary. „Když se ozval národní tým, okamžitě jsem v Bostonu sbalil věci a vyrazil domů," říká 26letý odchovanec Komety.

Foto: Michael Dwyer, Associated Press

Obránce Jakub Zbořil v dresu Bostonu.

Článek

„Bude to pro mě zvláštní, přijde snad celá rodina. Ještě se sice trochu peru s časovým posunem, ale musím to nějak ustát a o víkendu udělat maximum, abych trenéry zaujal. Někomu by se z toho mohli rozklepat ruce, já to ale beru, že chci hodně bruslit, hrát tvrdě, splnit si úkol v defenzívě i podpořit útok, prostě odvést dobrou práci pro tým," uvažuje Zbořil působící už osm let za oceánem.

„V pátek jsem absolvoval dva mítinky ohledně herního systému, snažím se bleskově přivyknout širšímu ledu a fyzicky bych měl být nachystaný dobře, abych se o místo v sestavě českého mužstva dokázal porvat. Nespojuji to ale s žádným napětím, naučil jsem se v zámoří pozitivně přijímat tlak a být za něj vlastně vděčný, že se mi vůbec nabízí taková příležitost," míní Zbořil, jenž má obrovskou chuť si prodloužit sezonu, v níž odehrál za Bruins jen 22 zápasů NHL.

Naposledy nastoupil 9. dubna a celé play off sledoval z tribuny. Přesto pocítil smutek z překvapivého vyřazení v 1. kole s Floridou „Sice jsem nebyl na ledě, a tudíž ani nebyl tolik ztotožněný s týmem, ale po příchodu do šatny jsem viděl zlomené spoluhráče, jak moc je to bolelo. V očích mnoha z nich byly slzy," líčí hokejista, jenž nakonec dorazil do přípravy před MS jako jediný ze šestičlenné české kolonie v Bostonu.

„Všichni doufali, že v bojích o Stanley Cup dojdeme daleko. Najednou jsme mohli jet všichni na repre, jenže další čeští kluci mají nějaké zdravotní a rodinné důvody, takže jsem tady bohužel jen já, ale to se nedá nic dělat," přemítá Zbořil, který v sezoně 2021/22 sehrál za Boston jen 10 utkání, když se polovině prosince podrobil operaci přetrženého kolenního vazu.

Ani letos se nedočkal o moc výraznějšího vytížení v NHL. „Trenér mě sice v kempu chválil, ale během měsíce jsem v podstatě vyfičel ze sestavy a přiznávám, že jsem to nesl dost blbě," říká. Často měl zvláštní režim zdravého náhradníka. „Trénoval jsem a čekal, jestli mě nasadí do zápasu. Taky se mi ale stalo, že jsem přijel na utkání a najednou jsem uslyšel, že je změna a nehraju," líčí své zvláštní pocity.

„Moje trpělivost už byla silně za hranou, jenže Boston mě několikrát odmítl trejdovat a na listinu volných hráčů mě taky nedal, takže budoucnost tam úplně nevidím. Zvlášť, když jsem při výstupním pohovoru po sezoně řekl vedení klubu tvrdou pravdu do očí," míní Zbořil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.