Hlavní obsah

Rivalita Pastrňáka a spol. s Torontem nabírá grády. Rvát se chtěl i gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejové zámoří by tuhle sérii v play off NHL bralo všemi deseti. A hokejisté Bostonu tuplem. Jen Toronto by asi ze soupeře v prvním kole nejásalo. V noci na pátek prohrálo s Bruins už sedmý zápas v řadě. Tentokrát 1:4.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Gólman Bostonu Bruins Jeremy Swayman (vlevo) během zápasu s Torontem

Článek

Zatím to tak podle tabulky Atlantické divize vychází. V úvodní vyřazovací rundě na sebe narazí týmy ze druhé a třetí pozice. V tuto chvíli je okupují Boston a Toronto. Do konce základní části ale schází víc než měsíc a ještě se může ledacos změnit. Vzhledem k náboji, jaké mívají vzájemné zápasy Maple Leafs s Bruins, by to ale byla škoda.

„Je to naše největší rivalita za posledních deset let,“ přikývl bostonský kapitán Brad Marchand. Ostrá jak břitva Sweeneyho Todda. „Jsou to vždycky velmi intenzivní, emotivní zápasy. Obvykle se rozhoduje až v prodloužení. Hrát proti Leafs je velká zábava. To jsou souboje, kterých se chcete zúčastnit.“

Že ten poslední gólově nastartoval 39. zásahem v sezoně David Pastrňák, nikoho moc nepřekvapilo. Kanonýr Pasta byl na ledě u osmi ze čtrnácti gólů, které Bruins v této sezoně do sítě Leafs vstřelili.

„Je to jeden z nejlepších hráčů v lize,“ souhlasil švédský útočník Toronta Calle Järnkrok. „I my ale máme v týmu hráče jako on. Několik.“ V zápasech s Bostonem se ale jejich výlučnost někam vytrácí. Trefil se tentokrát jen Mitch Marner. Nejlepší střelec sezony Auston Matthews i William Nylander se nechytli. A konečný stav byl stejný jako před pár dny v Torontu.

Pro Bruins měla výhra ještě jeden zásadní význam. Před zápasem samotným si v TD Garden v rámci šampionské noci připomínali bostonskou jízdu ke Stanley Cupu v roce 2011 a diváci aplaudovali svým hrdinům, mezi kterými nechyběli Zdeno Chára, Patrice Bergeron, David Krejčí, Tim Thomas… Pro současný tým to byla silná inspirace.

„Člověk si ani neuvědomuje, jak rychle ten čas utíká,“ povzdechl si Marchand, jediný aktivní hráč z tehdejšího mužstva Bruins. Když zvedal nad hlavu pohár, bylo mu teprve 23. „Připadá mi, jako bychom byli spolu včera. V současném týmu jsem ten starší, ale mezi nimi jsem pořád kluk, kterého si dobírají. Šikana pokračuje,“ rozesmál se.

V posledním utkání mu ale do smíchu nebylo po krosčeku do obličeje, který inkasoval od Jakea McCabea. Bývalý hráč Bruins nyní v torontských službách Tyler Bertuzzi se porval s domácím Parkerem Wotherspoonem. „Zdaleka nejfyzičtější zápas, který jsme v této sezoně odehráli,“ tvrdil kouč hostů Sheldon Keefe. Sudí rozdali celkem 50 trestných minut.

Ve výčtu hříšníků se objevil i Max Domi, který shodil rukavice proti bostonskému Charliemu McAvoyovi a už se pomalu schylovalo i k bitce gólmanů. Domácí Jeremy Swayman vyjel až k červené čáře a čekal, zda se k tomu odhodlá i torontský Joseph Woll.

„Viděl jsem, že z naší strany do toho vlítli všichni. A společně tvoříme jeden tým, takže jsem byl připravený, i když (Woll) je kámoš,“ tvrdil Swayman, který se oháněl při skrumážích před brankovištěm.

Za Toronto zatím nezasáhl do hry obránce Joel Edmundson, kterého Maple Leafs získali před uzávěrkou přestupů z Washingtonu. „Sedět pod střechou haly bylo těžké. Všechny ty skrumáže a souboje, to mě vzrušuje. To je hokej jako v play off. A myslím, že během něj vždycky podávám nejlepší výkony,“ tvrdil kanadský bek.

Poslední tři série mezi Bostonem a Torontem v letech 2013, 2018 a 2019 se pokaždé protáhly na sedm zápasů. A vždy z nich vítězně vyšli Bruins. Co letos?

„Těším se, že se potkáme,“ prohlásil odhodlaně Domi. A Bruins by určitě nebyli proti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.