Hlavní obsah

Bettman musí jít! V zámoří sílí tlak na odvolání šéfa NHL

New York/Praha

V úřadu je od února 1993. Za tu dobu NHL expandovala do nových teritorií a počet týmů se zvýšil ze 24 na 32. Vyjednal také lukrativní televizní kontrakt a podepsal se pod tvorbu platových stropů, díky kterým se liga vyrovnala a začala i mnohem víc vydělávat. Jako krizový manažer však komisionář Gary Bettman povážlivě selhává. A už i ze stran klubových majitelů prý sílí tlak na jeho odvolání.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman před utkáním Seattle - Vancouver.

Článek

Krizový stav NHL skutečně zažívá a není to jen kvůli dvěma sezonám ovlivněným covidovými restrikcemi. Nejlepší hokejovou ligu světa dohnal chicagský skandál z roku 2010, kdy byl videokoučem Bradem Aldrichem sexuálně napaden a vydírán útočník Kyle Beach. Klub se ale neměl ke zveřejnění incidentu, jelikož se soustředil na play off. Násilník navíc nebyl vyšetřován a dostal možnost z klubu potichoučku odejít bez jakékoli sankce.

Po deseti letech však aféru odnesl generální manažer Stan Bowman i tehdejší kouč Chicaga Joel Quenneville, jenž nyní v rozehrané sezoně odstoupil z pozice trenéra Floridy. Oba o tehdejším jednání zaměstnance Blackhawks věděli, ale nejednali s dostatečným důrazem. Pod tlakem je i současný GM Winnipegu Kevin Cheveldayoff, který byl v inkriminovanou dobu v Chicagu asistentem generálního manažera.

„Měli bychom ale hlouběji analyzovat roli každého člověka v tomto případě," řekl Bettman. Kritika ovšem míří i přímo za ním do nevyšších pater NHL.

„Majitelé jsou velmi znepokojeni a nešťastní z jeho jednání. Nastal čas vyhodit Bettmana," napsal vlivný hráčský agent Allan Walsh, který dává do kontrastu dvoumilionovou pokutu pro klub za sexuální napadení v Chicagu a sankci 3 miliony dolarů a odebrání dvou voleb v draftu za porušení pravidel platového stropu v případě smlouvy Ilji Kovalčuka v New Jersey Devils. A přidávají se zámořská média.

„Chci dát jasně najevo, že NHL udělala významný pokrok oproti tomu, kde byla před deseti lety," prohlásil Bettman při virtuální tiskovce, která mu zrovna moc nepomohla. K možnosti položit otázku se totiž nedostal novinář Rick Westhead, jenž se v posledních měsících chicagskou kauzou důkladně zabýval. Podle vyjádření Asociace profesionálních novinářů NHL Westheadovi přímo zamezila v možnosti klást dotazy.

A mezitím se objevilo další obvinění ze sexuálního násilí ve farmářském klubu Pittsburghu ve Wilkes-Barre...

V minulosti Bettman ustál kritiku kvůli přehlížení následků otřesů mozku, masivního zneužívání léků proti bolesti a nedostatečné pomoci bývalým hráčům, kteří se ocitli v problémech.

Tentokrát je ale tlak na odvolání devětašedesátiletého úředníka zdaleka největší za celou dobu jeho působení v čele NHL.

Reklama