Hlavní obsah

Carolina - NY Islanders 2:3Stav série 3:2Carolina první mečbol nevyužila, vítězný gól padl po Nečasově chybě. Faksa musel na ošetřovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisté Caroliny neproměnili první šanci k postupu do 2. kola play off ve Východní konferenci NHL. V pátém utkání podlehli doma New York Islanders 2:3 a v sérii hrané na čtyři výhry vedou 3:2 na zápasy. Vítězný gól vstřelil na konci druhé třetiny Mathew Barzal, který využil chyby českého forvarda Martina Nečase na útočné modré čáře a z rychlého protiútoku překonal brankáře Anttiho Raantu. Šestý duel obou týmů je na programu v pátek v New Yorku.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

 
Článek

Do druhého kola play off v Západní konferenci mají nakročeno Dallas a Edmonton. Stars přehráli Minnesotu přesvědčivě 4:0 a kanadský tým si poradil rovněž v domácím prostředí s Los Angeles 6:3. V obou sériích je stav 3:2 na zápasy ve prospěch úterních vítězů.

Islanders nasměrovali k výhře Pierre Engvall a Brock Nelson, kteří zajistili týmu vedení 2:0. Oba útočníci si připsali gól a přihrávku. Carolině odvolali rozhodčí po trenérské výzvě branku Stefana Noesena na 1:1 kvůli ofsajdu. Až ve 34. minutě se domácí radovali z regulérního gólu, tečí snížil Paul Stastny. V závěru druhé třetiny ale obral Mathew Barzal o puk Nečase a z přečíslení dva na jednoho zvýšil.

Svěřenci kouče Roda Brind´Amoura přestříleli Islanders 36:22, ale zápas už jen zdramatizovali po trefě Sebastiana Aha v 51. minutě. Finský útočník vynechal část druhé třetiny, protože u gólu na 0:2 jej trefil puk do tváře a musel na šití. Více nepovolil Ilja Sorokin, který zastavil 34 střel. "Líbilo se mi, jak jsme hráli. Jen jsme se dopustili ztrát, kterých nebylo mnoho, ale potrestali je. To rozhodlo," řekl Brind´Amour.

Dallas potrestal jedním gólem pětiminutové vyloučení za zákrok na Radka Faksu. Český útočník si v úvodu zápasu stáhl v obranném pásmu rukavicí puk ze vzduchu na led a Marcus Foligno jej trefil kolenem do kolena. Český útočník zamířil s dopomocí na ošetřovnu, ale ještě v úvodní třetině se vrátil do hry. Rozhodčí vyloučili Foligna na pět minut a do konce zápasu. Z přesilové hry otevřel skóre Tyler Seguin.

"V první chvíli jsem se obával, že to bude vážné," přiznal Faksa. "Cítil jsem se, jakoby mě kopl kůň nebo něco takového. První minuty byly nejhorší, ale postupně bolest odeznívala. Je play off, i když vám není nejlépe, chcete hrát," pokračoval.

Minnesota s trestem nesouhlasila. "Srazili jsme se nohami, ale neřekl bych, že to bylo koleno na koleno. Podle mě jsem jej udeřil výš. Otáčel se, zatímco já jsem pokračoval ve směru jízdy. Nenastavil jsem mu nohu, vůbec jsem s ní nehnul. Faul to byl, ale ne na pět minut a do konce," popsal střet Foligno. Stejně viděl celou akci i trenér Wild Dean Evason. Zákrok se ale zkoumal i u videa a trest zůstal v platnosti.

Dallas využil ve 12. minutě trefou Jasona Robertsona další početní výhodu a na začátku prostřední části zvýšil z dorážky Mason Marchment. Gólovou tečku udělal Ty Dellandrea v závěru utkání při hře Minnesoty bez brankáře. První hvězdou zápasu byl vyhlášen Jake Oettinger, který kryl 27 střel. Tři góly domácích připravil Roope Hintz, který vede s 11 body (4+7) produktivitu letošního play off.

Nejlepším střelcem vyřazovací části je Leon Draisaitl, který dostal Edmonton šestou trefou v play off do vedení 2:0. Kanadský klub vyhrál první třetinu 3:2 a definitivně zlomil zápas na svou stranu v rozmezí 32. až 45. minuty, kdy odskočil i díky dvěma gólům Nicka Bjugstada na 6:2. "Čtvrtý gól nás zlomil. Od té chvíle jsme nehráli dobře," uznal trenér Los Angeles Todd McLellan. Pátou branku navíc dostali kuriózním způsobem - tvrdá rána Evana Boucharda od modré čáry se odrazila do branky od tváře Zacha Hymana.

Výsledky úterních zápasů 1. kola play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Carolina - New York Islanders 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Branky: 34. Stastny, 51. Aho - 11. Engvall, 24. Nelson, 39. Barzal. Střely na branku: 36:22. Diváci: 18 680. Hvězdy zápasu: 1. Engvall, 2. Nelson (oba NY Islanders), 3. Aho (Carolina). Stav série: 3:2.
Západní konference - 5. zápasy:
Dallas - Minnesota 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky: 3. Seguin, 12. Robertson, 22. Marchment, 57. Dellandrea. Střely na branku: 25:27. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: 1. Oettinger, 2. Seguin, 3. Hintz (všichni Dallas). Stav série: 3:2.
Edmonton - Los Angeles 6:3 (3:2, 2:0, 1:1)
Branky: 32. a 45. Bjugstad, 9. E. Kane, 11. Draisaitl, 15. Kulak, 36. Hyman - 14. Iafallo, 18. Kempe, 47. Byfield. Střely na branku: 27:28. Diváci: 18 347. Hvězdy zápasu: 1. Nurse, 2. Bjugstad, 3. Hyman (všichni Edmonton). Stav série: 3:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.