Hlavní obsah

Česká klasika. Voráček sype asistence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaně se drží v horní polovině tabulky Východní konference NHL. A je to i velká zásluha Jakuba Voráčka. Hokejisté Columbusu patří k příjemným překvapením sezony a těží z gólových přihrávek českého útočníka, který figuruje mezi desítkou nejlepších asistentů.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Český útočník Jakub Voráček v zápase Columbus Blue Jackets s New York Rangers.

Článek

Voráček je ve svém staronovém působišti tak trochu jako kohoutek, který se nedá utáhnout. S góly sice 32letý útočník šetří, za celou sezonu dal zatím jen jeden, zato asistencí má po devatenácti zápasech už 17. Nejlepší nahrávač NHL Connor McDavid z Edmontonu jich zaznamenal 22, což pro Voráčka není nijak velká ztráta.

„Někdy nemusíte dávat góly, ale důležité je dostat puk do míst, kde se s ním dá něco udělat," prohlásil kouč Blue Jackets Brad Larsen. Na mysli měl právě Voráčka, který se v připravování šancí pro své spoluhráče vyloženě vyžívá. A jde mu to i v listopadu, kdy Columbus postrádá svého finského kanonýra Patrika Laineho.

Během sezony Voráčkovi nepřibyl aspoň bod jen v pěti zápasech, jinak mu ‚áčka' skáčou pravidelně jako v posledních třech zápasech s Winnipegem, s Vancouverem a se St. Louis, kde krásným nadýchaným bekhendovým pasem vybídl ke gólu Adama Boqvista.

Nejlepší asistenti NHL
22 - McDavid (Edmonton)
20 - Draisaitl (Edmonton), Kadri (Colorado), Kuzněcov (Washington)
18 - Getzlaf (Anaheim), Nugent-Hopkins (Edmonton), Ovečkin (Washington), Thomas (St. Louis)
17 - Fox (NY Rangers), Voráček (Columbus)

„Soupeři se vytahují nahoru na hráče s pukem. A Jake ten puk dokáže dostat přes obránce na naše kluky dopředu. Ať už na teč, nebo na dorážku... Dovede ty přihrávky výborně předkládat tam, kde je to potřeba," přikývl trenér Larsen.

Od sezony 2008-09 dosud zaznamenal Voráček 539 asistencí a patří mu v tomto časovém intervalu desátá pozice ze všech hráčů NHL. Příští přihrávkou na gól přeskočí bývalou švédskou hvězdu Vancouveru Henrika Sedina.

Foto: Jeff Curry, Reuters

Český útočník Columbusu Jakub Voráček se pokouší překonat brankáře St. Louis Villeho Hussa.

Ve špičkového nahrávače se Voráček proměnil hlavně během deseti sezon ve Philadelphii. Jeho osobním rekordem je 65 asistencí ze sezony 2017-18, kdy zaznamenal i své maximum 85 bodů.

V Columbusu už má ale i trochu jiné úkoly. Jako nejstarší útočník v týmu se podílí na edukaci mladších spoluhráčů. Trenér Larsen se mu nebojí dát do lajny ani nováčky, protože ví, že Voráček si je ohlídá. A ještě jim připraví výhodné střelecké pozice.

Reklama

Související témata: