Hlavní obsah

Česká naděje draftu NHL Voráček má v oblibě Jágrovy Rangers

Nejvýše umístěným českým hráčem v nadcházejícím draftu kanadsko-americké NHL bude podle všeho útočník Jakub Voráček. Osmnáctiletý kladenský odchovanec se v prognózách všech zámořských deníků, serverů i skautských organizací pohybuje v elitní desítce a prakticky jistě se tak jméno klubu, se kterým bude moci spojit svou budoucnost, dozví v noci z pátku na sobotu, kdy je na programu první kolo draftu.

Článek

Podle The Hockey News je Voráček dokonce čtvrtý. "Lhal bych, kdybych řekl, že to nesleduji. Uvidíme, jak to bude vypadat. Kdybych byl do pěti, bylo by to slušné," řekl Voráček v telefonickém rozhovoru s ČTK. Účastník letošního mistrovství světa osmnáctiletých i dvacetiletých hráčů, který byl na začátku sezóny dokonce tipován i za možnou jedničku draftu, je v zámoří již od konce minulého měsíce.

Od 28. května do 3. června se totiž zúčastnil v Torontu jednání s manažery a skauty jednotlivých klubů NHL. "Na pohovorech jsem byl asi u šestnácti klubů a každý klub měl spoustu rozdílných otázek. Ze všeho jsem ale měl dobrý pocit," uvedl Voráček, podle kterého byli nejvíce zvídaví zástupci Chicaga, Edmontonu, Phoenixu a St. Louis. Na závěr jej pak čekaly stejně jako další mladé hráče fyzické testy. "Byly strašně náročné. Nejhorší, které jsem v životě absolvoval," přiznal.

O tom, který klub si jej nakonec vybere, prý ale nemá potuchy. "Kdo projevil největší sympatie? To fakt nevím. Žádný ideální klub ale nemám. Skutečně na tom nezáleží kam. Abych pravdu řekl, tak je mi to jedno. Chtěl bych ale jít tam, kde mám největší šanci na prosazení. To je jasné," podotkl Voráček. Přesto si jeden klub oblíbil. "New York Rangers. Hraje tam Jarda Jágr a je na co se koukat," vysvětlil.

Sestup osmnáctky byla nejzápornější věc

Tři týdny mezi koncem kempu v Torontu a draftem v Columbusu strávil u svého agenta Petra Svobody v Santa Monice v Kalifornii. "Nabídl mi to, abych nemusel létat pořád do Evropy a zpět," uvedl Voráček, který se ale i ve Spojených státech věnuje plně tréninku. Domů by se měl vrátit až po draftu, na který přiletí i jeho rodiče.

Jeho šance na draftu nesnížil ani z českého pohledu hodně nevydařený světový šampionát osmnáctek, na kterém svěřenci trenéra Martina Pešouta poprvé v historii opustili elitní skupinu. "Nebylo to jen to nejhorší, co mě potkalo, ale byla to nejzápornější věc, která potkala český hokej. Tragédie pro všechny, ne jen pro mě. Ale život jde dál. Musíme doufat, že ročník, který přichází po nás, vrátí reprezentaci tam, kam patří, a hned v příštím roce vybojuje postup zpět. Chtěl bych je o to požádat," řekl talentovaný útočník.

Voráček přitom do dějiště mistrovství přiletěl až v jeho průběhu. Poté, co jeho Halifax vypadl v play-off QMJHL. O tom, že by do Švédska neletěl, prý ale vůbec neuvažoval. "Nikdy jsem neodmítl reprezentovat, ani když byla tahle situace. Někteří lidé mi sice říkali, ať to zvážím, ale chtěl jsem jet pomoci. A nelituji toho, i když to dopadlo takhle," podotkl hráč, který ani v nejmenším nelituje toho, že se před uplynulou sezónou vydal do zámoří. V Halifaxu byl totiž maximálně spokojen. "Tam je to úplně o něčem jiném. Každá malinká věc je mnohem profesionálnější," řekl.

I proto počítá s tím, že dres Mooseheads bude oblékat i v příští sezóně. "Uvidíme, jestli mi klub, který mě bude draftovat, nabídne smlouvu. Počítám ale s tím, že se vracím do Halifaxu, kam se chystám už v srpnu na kemp," uvedl Voráček, jenž by se podle všeho nebránil ani šanci zkusit štěstí přímo v NHL. "Uvidíme. Záleží na tom, zda usoudí, že jsem připravený. Není to o věku, ale o samotném hráči," dodal Voráček.

Reklama

Související témata: