Hlavní obsah

Český Hulk si ve 27 letech střihnul debut v NHL. Nováčkovské kolečko nechybělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U svého jména má v kolonce věk číslovku 27, v noci na neděli se pak Jiří Smejkal stal 28. českým hráčem, který naskočil do této sezony NHL. Debut to byl skromný, během 11 střídání strávil na ledě 6:55 minuty. Pro osobní dějiny českobudějovického hokejisty má ovšem značný význam.

Foto: Brian Bradshaw Sevald, Reuters

Jiří Smejkal z Montrealu atakuje centra Robby Fabbriho z Detroitu.

Článek

„Splněný sen,“ oddechl si Smejkal, který zámořským reportérům líčil, jak si tento okamžik v hlavě sesumíroval někdy před 15 lety jako kluk. A najednou byl na ledě proti Detroitu na jednom hřišti s hráči, jako jsou Patrick Kane nebo Claude Giroux, kteří se během těch patnácti let vyšvihli mezi elitu NHL.

„Nechat na ledě všechno, hrát svůj hokej a pomoct k výhře,“ řekl Smejkal před utkáním a výhra 5:1 mu přání splnila. Velký prostor k vyřádění nedostal, nervozita na olympionika z roku 2022 a trojnásobného účastníka MS ale také nepadla. „Pokud do toho dáte 100 procent, tak to bude dobré.“ Jen litoval, že na jeho premiéru nestačili dorazit z Česka rodiče, kteří mohli vidět i tradiční nováčkovské kolečko.

V mládežnických výběrech Smejkal nastupoval s hráči, jako jsou David Pastrňák, Filip Hronek, Pavel Zacha, sám ale draftován nebyl, i když jako junior dvě sezony působil ve WHL. Roční smlouvu na 870 tisíc dolarů si však vysloužil hlavně solidní prací ve Skandinávii. Dvě sezony strávil ve Finsku, rok ve Švédsku. Klukovského nápadu vyrazit do zámoří se ovšem nevzdal. I když po přípravné fázi u Senators zažil první zklamání.

„Měl jsem dobrý kemp, proto jsem pak byl smutný, ale tak to chodí,“ povzdechl si Smejkal, kterého klub poslal do 270 km vzdáleného Belleville, aby se otřískal v AHL. „Poslední tři týdny už byly dobré. Soustředil jsem se jen na hokej, abych se zlepšoval,“ líčil hráč, jenž měl za 17 startů na farmě bilanci 3+6. Díky kombinaci výšky (192 cm) a metrákové váhy získal přezdívku Český Hulk.

V pátek si pak Smejkal vyslechl i vytouženou větu: „Zabal se, jdeš nahoru!“ Detroitská Little Caesars Arena tak byla první halou, po jejímž ledě se proháněl jako hráč NHL. Teď má v plánu, aby nezůstalo jen u jednoho startu. V úterý hraje Ottawa doma s Carolinou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.