Hlavní obsah

Chceš být popelář? Drsný trenér v NHL českého beka nešetřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější hokejová liga světa se s hráči nemazlí. Jen největší hvězdy mají místo v týmu jisté, ostatním hrozí přesun na farmu, kde se musejí prát o své místo v NHL. Poznal to na začátku působení v zámoří i český bek František Kučera, jenž začínal po boku legendárního gólmana Dominika Haška v Chicagu. „Pro Dominika bylo nakonec dobře, že ho vyměnili. Belfour chytal dobře a Dominik nemůže nikomu dvojku dělat. Pak se v NHL prosadil a celé to zužitkoval v Naganu," vzpomíná v pořadu Příklep na Sport.cz obránce František Kučera.

O společném začátku v NHL s Dominikem Haškem. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Pětapadesátiletý dvojnásobný mistr světa popsal, že měl s Dominikem Haškem stejného agenta. S rodinami oba přiletěli do Edmontonu, kde si zvykali na život v Severní Americe. Následně pak vyrazili do kempu bojovat o místo v kádru Blackhawks. Kučera přiznává, že na začátku měl „Dominátor" všechno daleko složitější. „Měl to těžší, byla to džungle," tvrdí.

Hašek začal působení na farmě v Indianapolis a Kučera se za ním také brzy stěhoval. „Belfour chytal za Chicago fakt dobře, Dominik měl svůj styl. Neměl to jednoduché, ale zaťal se a nakonec udělal v NHL kariéru," líčí obránce, jenž na české scéně získal titul se Spartou a Slavií. „I druhý rok s Dominikem různě šachovali, pak ho zavolali do play off. A já si myslím, že kdyby chytal finále celé, tak se třeba Pittsburgh porazil."

Přivezl Stanley Cup do Letňan, teď Jakub Vrána zachraňuje kariéru v NHL. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Kučera pak nemůže zapomenout na jedno ze setkání s legendárním koučem Mikem Keenanem. „Zavolal si mě a ptal se, jestli chci hrát hokej, nebo chci být popelář (trenér zvolil výraz garbage man, což je slangový výraz pro hráče, který většinu zápasu stráví na lavičce a na led se dostane sporadicky - pozn. autora). Tak mu říkám, že chci hrát hokej a on odpověděl, tak koukej makat," usmívá se český obránce, že se s ním trenér zrovna nemazlil. „Byl hustej, ale na farmu už jsem v té sezoně nešel," dodává.

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek reaguje Barnabyho autobiografii. Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Nadšením září i ve chvili, když v Příklepu přijde řeč na to, že se uznání dočka v zámoří i gólman Hašek. „Dobře pro Dominika i český hokej, že ho vyměnili a ni se jinde prosadil," neskrývá radost a tvrdí, že parádní Haškova forma byla klíčem por české olympijské zlato v Naganu 1998.

Co dalšího zaznělo v pořadu Příklep na Sport.cz se můžete podívat ve videu.

Reklama