Hlavní obsah

Chytání v NHL bolí, přiznává Rittich. Úpravy výstroje prý pořádně naštvaly brankáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysněný džob? Možná. Ale taky práce, která pořádně bolí. Být hokejovým gólmamenm, a ještě k tomu v nejlepší lize světa, kterou je NHL, dá pořádně zabrat. V pořadu Příklep na Sport.cz o všem promluvil David Rittich, brankář Winnipegu Jets. „Chytání pěkně bolí. Nové vesty jsou nalepené přímo na tělo, hodně gólmanů bylo po jejich zavedení naštvaných," tvrdí brankář. V Příklepu přiznal, že v osmdesátých letech minulého století by do hokejové branky nejspíš raději nešel, před gólmany z té doby jen a jen smeká.

Změny v práci gólmana NHL. Příspěvek z pořadu Příklep s Davidem RittichemVideo: Sport.cz

 
Článek

V NHL působí už pěkných pár let, prošel řadou týmů a také se musel přizpůsobit moderním trendům. Co se týče vlastní gólmanské práce, zase tolik rozdílů nevnímá. „Spíš bych řekl, že se v NHL změnil styl hry, a dokonce hned třikrát. Tím pádem jsme se i my gólmani museli přizpůsobit stylem hry, myšlením i věcmi okolo," tvrdí současná brankářská dvojka organizace Jets.

Rittich tvrdí, že je povinností v mžiku vyhodnotit danou situaci a reagovat. „Když na nás jede útočník s pukem, tak musíme mít přečtený, jestli je to pravák nebo levák, jak má nasměrovanou hokejku, co dělá puk, jestli mu někdo nenajíždí," vysvětluje, co se gólmanovi honí hlavou, když na něj najíždí hráč soupeře.

Český útok baví NHL. Padne Jágrův rekord? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Hokejového experta Marka Burkerta z Práva, druhého z hostů pořadu Příklep, zajímalo, zda se v zámoří uvažuje o dalším zmenšení brankářské výstroje, nebo třeba zvětšení branek. Tyto prvky by měly pomoci k většímu počtu nastřílených gólů a dalšímu zatraktivnění ligy. Rittich přiznává, že ničemu podobnému není nakloněn a neskrývá proč.

Gólman David Rittich si angažmá v zámoří užívá a bere jej jako šanci ukázat se v NHLVideo: Sport.cz

„Jestli k něčemu takovému dojde, tak nevím, co nám chtějí vzít, nebo zmenšit. Já si myslím, že po minulém zmenšení vest bylo hodně gólmanů naštvaných a doteď to není skvělé. Vesty jsou nalepené přímo na ruce a tělo a bolí to. Zmenšovat výstroj nejde. A zvětšování branky? Jestli nám chtějí dát fotbalovou..." kroutí nad nápady hlavou.

Je pravda, že fanoušci s úžasem sledují, jak gólmani dokážou zneškodnit puk letící obrovskou rychlostí. Ránu často schytají do těla a Rittich přiznává, že nejde o nic příjemného. „Zásadní problém je, že nová vesta nemá vzduchovou kapsu, kterou měly minulé vesty mezi rukou a vestou. Ta vesta je na kůži, je to jako když dostanete pukem do ruky přes kus plastu," líčí.

Pozice brankářské dvojky v NHL. David Rittich a příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Burkert pak zavzpomínal na brankářskou legendu Jiřího Králíka, který chytal v osmdesátých letech a tvrdil, že jej bolela každá střela na tréninku, natož během utkání. „Do těch let bych se jako brankář vracet nechtěl. To by nebylo ideální. To bych si tu naklepal hřebíček a ty brusle tam pověsil," přiznává Rittich. „K těm pánům, co chytali v těch dobách, mám obrovský respekt a klobouk dolů před nimi, že se do branky postavili," dodává.

Moderátor Příklepu Honza Homolka, šéfkomentátor O2 TV pak zakončil povídání dotazem, zda by si tedy Rittich v té době raději vybral jiný sport. „No, možná šachy," směje se brankář.

Reklama

Související témata: